| | |

Pilates tělo versus tělo z posilovny: 6 výhod Pilates

Pilates i cvičení v posilovně přinášejí skvělé výsledky pro vaše tělo a zdraví. Pokud se však chcete zaměřit na sílu jádra, pohyblivost a flexibilitu, je pro vás vhodnější pilates.

Chodíte raději na lekce pilates, nebo si dáte silový trénink? Rozhodnout se mezi pilates a fitness centrem může být těžké, zejména pokud nemáte čas nebo s posilováním teprve začínáte. Lepší volba často závisí na vašich cílech a preferencích.

Ať už chcete mít vypracovanou postavu, nebo silné jádro, tento průvodce vám pomůže najít fitness přístup, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Pilates tělo vs. tělo z posilovny

Pilates a tradiční cvičení ve fitku nabízejí jedinečné přístupy k dosažení kondičních cílů, zaměřují se na různé oblasti a poskytují odlišné výhody.

Pilates

Pilates klade důraz na tonizaci, sílu jádra, flexibilitu a duševní vyrovnanost. Zapojuje především hluboké břišní svalstvo, šikmé břišní svaly, spodní část zad i pánevní dno a zaměřuje se na kontrolované pohyby a sílu jádra.

Tato cvičení posilují stabilitu jádra, držení těla, uvědomění si svalů a silné propojení těla i mysli. Pilates také zlepšuje kardiovaskulární systém a celkovou kondici. Navíc je nenáročné, ideální pro začátečníky, kteří nejsou zvyklí na namáhavé cvičení, a můžete ho provádět i doma!

Cvičení v posilovně

Cvičení v posilovně nabízí všestranné zaměření na různé svalové skupiny a vyniká svalovým růstem. Například vzpírání klade důraz na specifické svaly, jako jsou bicepsy, tricepsy, kvadricepsy a prsní svaly v závislosti na cvicích. Posilovat můžete jak s činkami a kettelbelly, tak i na špičkových posilovacích strojích. Záleží čemu dáte přednost. My doporučujeme kombinovat.

V posilovně se můžete věnovat také kardio cvičení, jako je běh nebo HIIT, a zlepšit tak zdraví srdce a výdrž. Kardio také pomáhá zrychlit metabolismus, což vám pomůže spálit celkově více kalorií.

Volba mezi tělem z pilates a tělem z posilovny tedy v podstatě závisí na vašich kondičních cílech a preferencích.

6 způsobů, jak pilates tonizuje lépe než činky

Pilates je tak půvabné a přesné. Nepochybně je to účinný způsob, jak zpevnit tělo. Zde je sedm způsobů, kterými pilates vyniká v oblasti tonizace a často překonává tradiční posilování.

1. Tělesná hmotnost

Jedním z výrazných rysů pilates je důmyslné využití tělesné hmotnosti jako odporu. Díky tomuto přístupu se vaše postava stává hlavním nástrojem pro budování síly a zpevnění svalů a nabízí efektivní cvičení celého těla bez vybavení. Pokud však máte chuť, můžete přidat míč nebo pásek.

Díky kontrolovaným pohybům a zapojení více svalových skupin najednou pilates zajišťuje, že každá část vašeho těla je zapojena do práce, což přispívá ke komplexnímu a vyváženému fitness režimu.

2. Síla jádra

Pilates je skvělý pro posílení středu těla. Prostřednictvím kontrolovaných pohybů a přesných cviků zapojuje hluboké břišní svaly, šikmé břišní svaly a spodní část zad jako nikdo jiný. Podporuje také funkční sílu, takže pohyby, které cvičíte při pilates, jsou velmi dobře použitelné při každodenních činnostech, takže práce, jako je nošení nákupů, bude hračka.

3. Flexibilita

Řízené a záměrné protahování při pilates posune vaši flexibilitu do nových výšin a nechá tradiční posilování na holičkách.

Pilates nezůstává jen u základního protažení. Ale díky svým dynamickým protahovacím cvikům jako by dal vašim kloubům VIP vstupenku na večírek mobility. Vaše svaly se prodlouží, vaše flexibilita vzroste a najednou se budete pohybovat tak, jak jste si nikdy nemysleli, že je to možné.

4. Dýchání

Pilates není o dokonalých pózách. Využívá také super-duper dechové techniky, které dodají vašim svalům čerstvý kyslíkový koktejl a umožní vám předvést skvělý výkon.

Při cvičení pilates se cíleně nadechujete a vydechujete. S každým nádechem ucítíte, jak se břicho zvedá a stahuje, což vymodeluje vaše držení těla a pomůže vám stát vzpřímeně.

5. Vnitřní stehna

Pilates nezahrnuje zvedání těžkých břemen. Místo toho se zaměřuje na jemnější procvičení vnitřních stehenních svalů. I když vám pravidelné cvičení v posilovně může pomoci, pilates může být účinnějším a přesnějším řešením pro tvarování a tonizaci těchto náročných svalových skupin.

6. Ochablé svalstvo

Pilates byl původně navržen jako pomůcka pro trénink tanečníků náchylných ke zraněním. Díky tomu je to skvělý trénink pro povolené a ochablé svaly. Navíc pomáhá zvyšovat pohyblivost a je šetrnější ke kloubům než posilování.

7. Závěrem..

Pilates nabízí holistický přístup, posiluje sílu jádra, flexibilitu a svalovou vytrvalost, a to vše za použití odporu tělesné hmotnosti. Posilovna nabízí všestrannost, která umožňuje zaměřit se na konkrétní svalové skupiny a rozvíjet je pomocí závaží a strojů.

Každá z nich má své jedinečné kouzlo, takže si vyberte, která vás nadchne a při které se zapotíte. A hele, pokud se nemůžete rozhodnout, vždycky můžete dělat obojí!

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *