|

10 výhod silného jádra

Vaše jádro je středobodem každého pohybu, který děláte. Pokud jde o silné jádro, jsou zde zřejmé výhody. Budete mít nejen hezké pevné a ploché břicho, ale i silné jádro, což vám umožní mnohem lepší kvalitu života. Kdybyste z tohoto seznamu výhod něco odstranili, mělo by to okamžitý dopad na pohyblivost a volnost pohybu, a to je důležitý faktor, který přispívá k celkové kvalitě života. Zde je 10 největších výhod silného a stabilního jádra.

1. Silné jádro podporuje správné držení těla

Silné jádro podporuje správné držení těla. Špatné držení těla je jako byste měli slabý a studený stisk ruky. Každému je to okamžitě jasné a vypovídá to o vašem sebevědomí. Vzpřímený postoj je pro svět signálem, že jste někdo, s kým je třeba jednat s respektem a brát ho vážně, a silné jádro umožní lepší držení těla a pozitivnější první dojem.

Vaše jádro není jen proslulá oblast „six pack“, jádro obepíná celý váš trup, včetně boků a zad. Když jsou všechny tyto svaly silné a stabilní, pomáhá to udržet celé tělo v souladu, což pomůže tomu, aby špatné držení těla bylo minulostí.

2. Zlepšuje vaši rovnováhu

Silné jádro zlepšuje rovnováhu. Poskytne vám pevný základ pro všechny vaše pohyby. To znamená méně klopýtání a menší ztrátu rovnováhy při cvičení a každodenním pohybu. Rovnováha a pohyblivost jdou ruku v ruce, zejména s přibývajícím věkem. Pády v životě i při cvičení jsou hlavní příčinou vážných zranění žen. Síla a rovnováha, které vám umožní udržet nohy pevně pod sebou, vám zajistí bezpečnou rovnováhu.

3. Podporuje mechaniku běhu a chůze

Silné jádro podporuje mechaniku běhu a chůze. Umožňuje bezproblémovou spolupráci pánve, boků a dolní části zad, což zlepšuje celkový výkon při aktivitě a snižuje riziko zranění.

4. Silný střed těla zvyšuje vaši stabilitu

Silné jádro zvyšuje vaši stabilitu, obepíná celý trup a drží tělo při cvičení stabilizované – to znamená, že vaše cvičení bude efektivnější, vaše rovnováha bude v pořádku a při zvedání a pohybu budete schopni vyvinout větší sílu a energii.

5. Chrání vaše životně důležité orgány

Silné jádro chrání vaše životně důležité orgány. Vaše játra, slezina a ledviny se nacházejí přímo za břišní stěnou. Silné svaly jádra udržují tyto orgány na svém místě a chrání je.

6. Usnadní vám všechny každodenní činnosti

Silné jádro vám také usnadní všechny každodenní činnosti. Všechny pohyby, které se odehrávají při vašich necvičebních aktivitách, se někdy označují jako „funkční zdatnost“. Patří sem například zvedání tašek s nákupem z kufru auta, tahání kusu nábytku, vysávání pod postelí – jakékoli úkoly a výzvy, které vám život nadělí. Všechny tyto „funkční“ pohyby pro vás budou řádově snazší, pokud máte silné jádro. Cokoli fyzicky náročného pro vás bude méně zatěžující, což pocítíte jako schopnost efektivně toho každý den udělat více a i více dosáhnout. Stačí se zeptat kohokoli, kdo trpí bolestmi dolní části zad, na všechny věci, které už nemůže dělat, a oceníte výhodu silného jádra.

7. Omezí vysilující svalové bolesti a zabrání jim

Silné jádro sníží vysilující svalové bolesti a zabrání jim. Bylo prokázáno, že silné jádro pomáhá výrazně snížit a předcházet bolestem zad (zejména v oblasti dolní části) a nepohodlí. Lidé se silným core mnohem méně často uvádějí bolesti spojené s pohybem a cvičením. Učinit z posilování jádra prioritu je účinnou pojistkou proti vysilujícím a chronickým bolestem.

8. Pevný střed těla zvyšuje vaši sílu

Silné jádro zvyšuje vaši sílu. Síla pro většinu „aktivních“ pohybů – jako je máchání raketou nebo pálkou, házení míčem (nebo údery) nebo dokonce zvedání činky – pochází z aktivace svalů jádra. Vzhledem k tomu, že tolik silových pohybů má kořeny ve svalech středu těla, silné a stabilní jádro vám dodá sílu a výkon k efektivnímu pohybu při téměř jakémkoli sportu nebo aktivitě. Zajímavé je, že nedávná studie ukázala, že sklapovačky a sedy-lehy nejsou nejúčinnějším cvičením zaměřeným na svaly jádra. Ukázalo se, že nejlepším způsobem, jak procvičit jádro, je cvičení ve stoje, které byste pravděpodobně nikdy neuhodli. Který cvik to je, se dozvíte zde. To přináší dobrou myšlenku – nejlepším přístupem k tréninku jádra je přístup ke cvičení celého těla. Mnoho cviků, které se zaměřují například na nohy a stehna, je také úžasných pro procvičení jádra.

9. Trénink HIIT a silový trénink podporuje silné core

Silné jádro podporuje trénink HIIT a silový trénink. Patří k nejúčinnějším tréninkům na odbourávání tuků a všeobecnou sportovní kondici. Žádný jiný styl tréninku vás neudělá tak silnými a štíhlými jako tento. Silné jádro není jen pro pokročilé fitness nadšence, trenéry a sportovce. Silné jádro je něco, co je dostupné pro každého na jakékoliv úrovni kondice, postavy nebo velikosti. K tomu, abyste měli silné jádro, také nemusíte mít viditelný svalový tonus nebo definici. Silné jádro je základem pro celoživotní volnost pohybu a pohyblivost. Není to něco, co získáte s konkrétním číslem na váze, a nerozdává se s určitou velikostí šatů. Silné jádro je něco, na čem pracujete a co zlepšujete, stejně jako zbytek své kondice.

10. Silné jádro vám pomůže dobře stárnout

Silné jádro vám pomůže dobře stárnout, přímo ovlivní celkovou kvalitu vašeho života – od lepší rovnováhy přes lepší držení těla až po vyšší výkon při cvičení (a rychlejší výsledky) – zejména pokud jde o snížení bolestí a omezení rizika zranění. Na silné jádro má právo každý – není to jen pro ultra fit lidi, a jak jsme již zmínili, tak výhody jdou daleko za povrchní přitažlivostí six-packu.

Zařaďte své core mezi tréninkové priority. Pokud chcete, aby se váš střed těla byl pevný jako skála, a zároveň zapracovat na odbourávání tuků a celkové kondici, začněte ještě dnes. Navštívit můžete své oblíbené fitness centrum, kde si vás vezme pod svá křídla zkušený trenér, který vám vše vysvětlí, ukáže a nastavý tréninkový plán. A pokud jste ve fitness zkušenější, můžete to zkusit sami. Jen je potřeba dodržovat pravidelnou rutinu, abyste co nejdříve dosáhli kýžených výsledků.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *