Pěnový válec – malý zázrak na nezdravou fascii i netradiční trénink

Masážní válce neslouží pouze k rehabilitaci. Mají mnohem širší zaměření a pomohou vám od mnoha neduhů a nepříjemných bolestí až po netradiční fitness tréninky. Pokud jste jim ještě nepřišli na chuť, pak možná změníte názor. Pohodlně se usaďte a nechte se inspirovat šikovnými masážními a pěnovými válci.

tiguar-2017-014-rgb

BOLAVÉ SVALY

Zná to asi každý. Přes to, že se pravidelně před i po tréninku protahujete, můžete se cítit ztuhlí. Svaly, které nejsou úplně v kondici trpí a chybí jim mobilita. Pomoci vám může právě masážní válec. Slyšeli jste někdy o SMR? Self myofascial release znamená v překladu „svalově fasciální automasáž“. A to je právě to, co s válci můžete provádět, a čím si vylepšíte své zdraví.

CO JE TO FASCIE?

Svalově fasciální automasáž je intenzivní a specifická technika masáže hlubokého svalstva a fascií. O tom, co je ona fascie, by se dala napsat slohová práce. Tak to trochu zkrátíme a zestručníme. Fascie je mezodermní tkáň fibrózního kolagenu, jinak řečeno tkáň podobná siťovině, která je hned pod kůží a prostupuje prakticky celým tělem. Je úplně všude, opravdu. Odděluje i spojuje svaly a orgány, kosti, žíly a tepny, které fascií procházejí. Fascie mimo jiné také dynamicky reaguje na svalovou zátěž. Jakmile tato zátěž překročí rozumnou míru, pak mohou fascie ztratit svou pružnost, a tím i negativně ovlivnit funkčnost svalů, které obklopují.

mobility-stretch-marta

Za nezdravou fascií může stát nedokrvení svalů a tím pádem i jejich bolest, různé otoky nebo třeba i nevzhledná celulitida a mnohé další neduhy. Mít zdravou fascii je důležité pro správně fungující krevní oběh, ale i nervový systém.

SVALOVĚ FASCIALNÍ MASÁŽ

Tomuto oboru se plně věnují chiropraktici. Pokud máte vážnější problémy a svaly vás hodně nebo již chronicky bolí, máte část těla zablokovanou či jinak poškozenou, je jistě na místě návštěva právě onoho chiropraktika či fyzioterapeuta. Ale v jiných, ne vážných, případech si můžete pomoci i sami, a to právě svalově fasiální automasáží. Co k tomu budete potřebovat? Nic jiného, než masážní válec.

Je pravda, že běžně nějakou dobu po tréninku dochází k regeneraci a přirozené nápravě fascie a svalů, ale pomocí SMR lze tento proces výrazně urychlit, a především tím zmírnit nebo zcela odstranit bolestivost a zatuhlost svalů, které jsou dlouhodobého charakteru.

JAK NA TO

SMR se provádí pomocí pěnových válců, které mají tvrdé jádro s pěnovým povrchem. Pomocí váhy vlastního těla můžete provozovat jednoduchou masáž problematického místa tím, že oblast, kterou je třeba uvolnit, položíte na válec a budete pomalu rolovat. Pokud budete chtít zároveň podpořit i lymfu mělo by se začít od nejvzdálenější části těla k jeho středu (např. od kotníků směrem ke kolenům), a to nejlépe jedním směrem. Dejte si také pozor na rychlost. Zde platí, že čím pomalejší rolování bude, tím lepší prokrvení dané oblasti získáte. Jde spíše o stlačování, které se musí dostat až k těm nejhlubším svalům. Jakmile narazíte na bolestivé místo, je dobré nějakou dobu posečkat v dané pozici, než se zas posunete o kousek dál. Bolest rovná se neprokrvený sval. Čím pravidelněji se automasáži budete věnovat, například každý den minimálně 20 minut, tím dříve bolesti odezní. Ale nebude to ze dne na den a možná ani z týdnu na týden, proto buďte trpěliví. Výsledky se stoprocentně objeví.

Při masáži můžete pracovat i s intenzitou. Pokud je bolest příliš veliká, odlehčete se a neležte na válci plnou vahou. Naopak větší intenzity docítíte například u masáži zad tím, že zvednete zadek a budete se dotýkat země pouze zády skrz válec a chodidly. Po každé masáži se však budete cítit jako znovuzrození. Uvidíte, jakmile jednou začnete, nebudete chtít přestat :).

Kromě pěnových válců, existují také tvrdší masážní válce, které jsou schopny prokrvit opravdu to nejhlubší svalstvo. Kromě nich se můžete setkat také s masážními míčky, tyčemi nebo jinými tvary. Perfektní sadu pro masáže všech svalů a fascie nabízí například značka Tiguar. Jde o různé tvary masážních pomůcek, které jsou vhodné pro různé části těla. Za zmínku stojí sada masážních pomůcek, ve které najdete válcový válec, míček i speciální válec pro masáž zad – s prohlubní pro rolování po obou stranách páteře. Ať už si zvolíte jakýkoliv tvar masážní pomůcky, princip automasáže je vždy stejný.

Pěnové válce a jiné masážní pomůcky vám mohou vylepšit stav vašich svalů a fascie, na kterou jsou přímo vázané. Rozloučíte se s nepříjemnými bolestmi, nechtěnými otoky a při masáži stehen a zadečku jistě dámy potěší, že zdravá fascie umí i dobře redukovat vzhled nehezkých ďolíčků.

tiguar-2015-andels-06-HR

TRÉNINK S VÁLCEM PRO PEVNÉ A VYTVAROVANÉ TĚLO

Když zrovna nebudete provádět svalově fasciální automasáž, můžete válec využít i jinak. Zacvičte si s ním. Vhodný je na cvičení pilates nebo třeba i jako funkční pomůcka pro posílení a vytvarování těla. Váš domácí trénink tak bude pestřejší a výsledkem budou hezky vyrýsované svaly, nějaký ten gram dole a perfektní kondice. Podívejte se, jak můžete s válcem cvičit:

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *