Měli byste trénovat i když jste nemocní?

Posílí pot váš imunitní systém, nebo vám přitíží? Čtěte dál a dozvíte se, kdy byste měli cvičit a kdy je lepší odpočívat, hydratovat se a sledovat Netflix.

Dobrá etiketa v posilovně

Náš přístup k nemocem byl vždycky jednoduchý: pokud mohou ostatní onemocnět z návštěvy posilovny, tak se jí vyhněte. To se týká kašle, rýmy, bolesti v krku, horečky a všeho, co není celková únava. Pamatujte, že jeden den je jen jeden den.

To neznamená, že nemůžete cvičit doma, když jste nemocní (o tom více níže), ale snažte se myslet na ostatní, když máte příznaky.

Co domácí cvičení?

Díky COVIDU musela většina z nás v posledních letech někdy trénovat doma. Riziko, že nakazíte ostatní, je nízké (na rozdíl od školky vašeho batolete), a to znamená, že pokušení cvičit, když jste nemocní, je vyšší.

Problém je v tom, že váš běžný trénink, při kterém usilovně dýcháte a tlačíte na tělo, vyvolává v těle stresovou reakci. Když jste zdraví, vaše tělo na tento stres reaguje a přizpůsobuje se mu, aby zesílilo.

Když jste však nemocní, váš imunitní systém je již ve stresu. Přidání dalšího stresu v podobě náročného tréninku (nebo dlouhého náročného běhu) by mohlo systém přetížit. To znamená, že byste mohli onemocnět ještě více.

Pravidlo? Pokud máte pocit, že vaše nemoc povede k méně intenzivnímu tréninku, vyhněte se běžnému tréninku. Klademe si za cíl v naší tréninkové filozofii důraz na intenzitu. Je lepší, když budete zdraví a budete překonávat své limity během krátké doby, než abyste se celý trénink cítili zle.

To ale neznamená, že když jste nemocní, musíte splynout s gaučem. Pokud děláte správný typ pohybu, můžete pokračovat v pravidelném cvičení i během rekonvalescence.

Jak cvičit, když jste nemocní

Především dbejte na rady svého lékaře, když jste nemocní. Pokud vám doporučí vyhnout se jakémukoli cvičení, pravděpodobně to dělá z nějakého důvodu. Pokud však máte povolení ke cvičení, pohyb o nízké intenzitě vám může pomoci, abyste se rychleji cítili lépe a dříve se zotavili.

Co se považuje za cvičení s nízkou intenzitou? Myslete na věci, jako je chůze nebo lehké tempo na vašem oblíbeném kardio stroji, pokud ho máte doma. Nebo si můžete zacvičit pohybový okruh. Naším tipem jsou dlouhé procházky venku.

Klíčem k úspěchu je udržet během tréninku nižší tepovou frekvenci. V žádném okamžiku byste neměli lapat po dechu nebo dokonce zápasit. A nezapomeňte, že nízká intenzita může u každého člověka vypadat jinak. Naslouchejte svému tělu a vyberte si cvičení, při kterém můžete udržovat lehké tempo.

Představte si tyto tréninky jako den v lázních. Měli byste odcházet odpočatí a nabití energií, ne vyčerpaní.

Podtrženo, sečteno

Věříme, že při tréninku je třeba cvičit intenzivně, ale to neznamená, že když jste zdraví, musíte každý trénink absolvovat s PR. Mnohé z vašich tréninků budou dny „tvrdé práce“. Prostě si nasadíte svůj tvrdý klobouk, i když vás něco bolí, jste unavení nebo nemáte náladu, a zvládnete to. Tyto dny jsou vítězné.

Na druhou stranu dny, kdy se nutíte do tréninku, když jste nemocní, protože máte iracionální strach, že musíte trénovat, jsou prohrou. Naučte se vybírat si své bitvy a držte si vysoký standard. A častěji než jindy to povede k dobrému zdraví.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *