|

Cvičení se švihadlem – ideální trénink vytrvalosti a hbitosti

Klasické švihadlo se hodí pro všechny. Od malých dětí až po špičkové sportovce na nejvyšší výkonnostní úrovni.  Tahle sportovní pomůcka je evergreen už několik tisíc let!

V 21. století nečekejte tuhé a těžké roztřepané provazy

staré švihadlo

Moderní „rodinka“ švihadel je lehká, svižná a ze špičkových materiálů s vysokou odolností. Na trhu existují rychlostní švihadla s ocelovým lankem, švihadla s nastavitelnou délkou, švihadla s digitálním počítačem nebo švihadla pro děti.

Zatímco jiné fitness pomůcky zabírají místo nebo jsou na přemisťování například ve sportovní tašce příliš těžké, švihadlo můžete mít stále u sebe. Díky použitým nejmodernějším materiálům neváží ani půl kila a odvedou skvělou službu.

švihadlo s počítadlem

Skákat přes švihadlo znamená pracovat na vytrvalosti, zlepšovat kardiovaskulární systém a koordinaci. Při správném provedení trénujete svaly celého těla.

Historie cvičení se švihadly

Gymnastické švihadlo používali už sportovci ve starověkém Egyptě nebo v Číně. První zmínky pocházejí s období 1500 let před naším letopočtem. Ale odkud se švihadlo vlastně vzalo a kdy přesně, to zatím jasné není.

skoky přes švihadlo

Zato se zdá, že na jeho blahodárné účinky nezávisle na sobě přišlo hned několik velkých civilizací najednou!

Švihadlo přežilo věky a mezi pomůckami funkčního tréninku má vedle medicinbalu nebo kettlebells a dalšími pomůckami své pevné místo.

Zatímco tělocvičny u nás v posledních 150 letech prakticky neopustilo, Amerika (a další země) musely švihadlo doslova znovu objevit díky dětem z předměstských čtvrtí, které si s ním v padesátých letech často hrály.

Speciální disciplína na sebe nedala dlouho čekat

Protože když Amerika něco objeví, vezme to pěkně z gruntu. Rope skipping byl zformován v šedesátých letech minulého století, jeho duchovním otcem byl hráč amerického fotbalu a učitel tělocviku na základní škole v Boulderu (Colorado) Richard Cendali, který se zasloužil o šíření rope skippingu v USA i Evropě.

Skoky přes švihadlo

Cendali od svého trenéra dostal ultimatum:

Buď budeš běhat schody na stadionu nahoru a dolů nebo denně 15 minut skákat přes švihadlo.

Aby se nenudil, vymýšlel Cendali skoky různé obtížnosti a nové fitness odvětví bylo na světě. Jmenuje se Rope skipping.

Proč skákat přes švihadlo?

Možností, jak skákat přes švihadlo, je mnoho. Vyměňte stará švihadla za nová – hodiny tělocviku nebo trénink ve fitku získají nevídaný impuls a energii.

Švihadlo je zábavné, kromě výše popsaných benefitů podporuje cit pro rytmus, dynamickou sílu dolních končetin a celkovou rytmizaci.

Cviky se švihadlem jsou také vhodné pro hubnutí, do kruhového tréninku či jako jednoduché cardio cvičení, které můžete cvičit doma.

Díky nejrůznějším fitness aplikacím si můžete měřit své výsledky a neustále se zlepšovat.

Náš tip

Neskákejte na tvrdém povrchu, jako je například beton či asfalt.

správná délka švihadla

 

Využijte cvičební podložku nebo cvičte na pružné sportovní podlaze, parketách či jiném povrchu, který tlumí nárazy. Skoky přes švihadlo tak budou šetrnější pro vaše klouby.

 

Už jste četli tohle?

Balanční podložka BOSU – 10 věcí, které je dobré vědět

 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *