Na podzim i v zimě v kondici. Udržujte se fit

S odchodem léta nemusí odejít i kondice. Udržujte se fit zdravou stravou a cvičením a uvidíte, že se budete cítit skvěle i při pořádné fujavici :).

Podzim je tady a Vánoce už klepou na dveře. Nastává čas, kdy je noc delší než den a kdy se nám často prostě nechce cvičit. A nejde jen o to, že by se nechtělo. Toto pochmourné období je choulostivé i na nemoci. Nedejte chřipce a jiným moribundusům šanci a podejte imunitnímu systému pomocnou ruku. Máme pro vás špičkové tipy na cvičení a vylepšení stravy, díky nimž se udržíte svěží a fit i v zimě.

ZDRAVÁ A VYVÁŽENÁ STRAVA

Zdravá a vyvážená strava je klíčem k dobrému zdraví a přechod na zimu nemusí nutně znamenat, že všechny zdravé návyky skončí v propadlišti dějin. Už dlouho víme, že pro naše tělo je zdravé jíst ovoce a zeleninu, která se sklidí v daném období. Proto jahody a borůvky vyměňte za kořenovou zeleninu, jablka a hrušky, které jsou stejně zdravé.

Ke snídani si vytvořte zdravé smoothie nebo pokud potřebujete zahřát, tak dejte přednost ovesné kaši nebo míchaným vajíčkům. Zkuste „ohřát“ večerní saláty začleněním vařených celozrnných obilovin. Zelenou také mají polévky, a to jak vývary, tak i ty krémové, kde místo smetany použijete třeba jogurt. Dobrou večeří pak může být pečená nebo dušená zelenina, která poslouží jako příloha k masu nebo ji sníte jednoduše samotnou. Mrkev, dýně, červená řepa – podzimní sezónní zelenina je stejně krásně barevná, jako ta letní a je skvělým způsobem, jak si zajistíte dostatečnou konzumaci nezbytných živin.

DOPLŇKY STRAVY

Řešit problém až když nastane není nejvhodnější. Imunitní systém nejlépe funguje, když je podporován průběžně a systematicky a ne, až když na vás „něco leze“. Začněte proto užívat vitamíny i když vám nic není. Vaše tělo vám poděkuje. Obecně platí, že multivitamín a minerální látky jsou dobrým a cenově dostupným způsobem, jak vyplnit jakékoliv nedostatky ve stravě a dodat živiny tradičně spojované s posilováním imunity, jako je zinek a vitamin C a vitamin D. Jak ale využít co nejvíce z vitamínů? Zkuste lipozomální doplňky stravy.

OSTRÉ KOŘENÍ ČI BYLINKY

Nebojte se si příjemně okořenit život a zařaďte do podzimního vaření a pečení rozličné druhy koření. Ostré či výrazné koření můžete použít do teplých nápojů, smoothies, polévek a třeba i sušenek a dalších pečených sladkostí. Příležitost se nabízí v každém pokrmu či nápoji. Různá koření nejsou pouze dobrým zdrojem minerálů, jako je železo, hořčík a vápník, ale mnohá z nich obsahují i protizánětlivé sloučeniny, jako je například kurkumin, který najdete třeba v kurkumě. A stejně jako koření, vám udělají dobře i bylinky. Večerní bylinné čaje vás zahřejí a dodají tělu oč si žádá. Na výběr je přehršle bylin, proto si nechte poradit nebo zapátrejte v bylinných herbářích. Taková meduňka vás večer uvolní a nachystá na dobrý spánek, měsíček zase pomůže bojovat s různými záněty v těle a třeba kontryhel je třeba zase vhodný pro ženské tělo.

BEZ CVIČENÍ TO NEPŮJTE

Pravidelná fyzická aktivita významně podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Pokud víte, že temná rána a večery vás od pohybu odrazují, změňte svůj tréninkový režim a jestli vám to situace dovolí, zacvičte si odpoledne. Doporučujeme však alespoň jednou týdně návštěvu vašeho oblíbeného fitness centra nebo třeba bazénu se saunou, kde si dáte pořádně do těla a budete ve společnosti stejně naladěných lidí. Někdy stačí málo, třeba i 15ti minutový trénink denně. Takže výmluvy, že na to nemáte čas, rozhodně neplatí :).

NEVYNECHÁVEJTE TRÉNINK VENKU

Nenechte se ovládat počasím a raději zainvestujte do vhodné obuvi a nepromokavé bundy, abyste se nemuseli vzdát své pravidelné procházky i když počasí příliš nepřeje. Aktivní pobyt / pohyb venku je k nezaplacení.

Nemáte času nazbyt a chcete spojit příjemné s užitečným? Choďte do práce nebo z práce pěšky, udělá vám to rozhodně líp, než jízda autem. A pokud to máte daleko a bez dopravního prostředku se neobejdete. Jednoduše vstaňte o něco dřív a doražte dřív i do práce, kde se před zahájením pracovní doby můžete projít kolem bloku, kde pracujete nebo vystoupíte o zastavku dvě dřív a na místo určení jednoduše dojdete. Zkuste to a uvidíte, že vás to nabije pozitivní energií a bude se vám hned lépe pracovat. Navíc to může být i zábavné, když k tomu využijete nějaké moderní fitness technologie nebo si zapnete krokoměr.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *