|

Proč stačí 10 min cvičení denně, abyste dosáhli výsledků?

Opravdu stačí deset minut cvičení? To se nezdá být moc! Ale je to tak. Opravdu můžete dosáhnout výsledků za pouhých 10 minut cvičení. Nedávná studie ukázala, že desetiminutové cvičení s pouhou 1 minutou vysoké intenzity přináší stejné výhody jako 45 minut dlouhý běh. Správné desetiminutové cvičení vám může změnit život.

Stačí 10 minut cvičení, abyste se zvedli z gauče a začali se hýbat. Deset minut cvičení je dostatečná výzva, stačí k tomu, abyste na konci cvičení pocítili skutečný pocit úspěchu. 10 minut stačí k tomu, abyste si v náročném dni, kdy nemáte čas na nic jiného, dodali energii. Je to dost na to, abyste si vybudovali svalovou hmotu spalující tuky, zesílili a začali hubnout. Je to dost na to, abyste se druhý den cítili bolestivě. Stačí 10 minut. Deset minut cvičení funguje, protože je to dosažitelné. A to i ve dnech, kdy se vám do cvičení opravdu nechce.

Intenzita

Po dobu 10 minut můžete trénovat intenzivněji než po dobu 30 minut. Vědomí, že celý trénink trvá jen 10 minut, umožňuje lidem vyvinout větší úsilí a větší intenzitu – což zvyšuje celkovou účinnost tréninku. Deset minut usilovného tréninku stačí k vybudování svalové hmoty, zvýšení síly, obratnosti a pohyblivosti a ke shození přebytečného tělesného tuku. Deset minut cvičení denně prováděných soustavně může změnit tvar celého těla. Pokud budete měřit své úsilí a intenzitu od 1 do 10 (10 je vaše maximální úsilí) a budete důsledně hodnotit své 10minutové tréninky intenzitou 8 nebo vyšší, zbavíte se přebytečného tělesného tuku a začnete zpevňovat své tělo. Ne každý trénink bude mít známku 8+, ale to nevadí – pokud do něj dáváte maximum.

Důvěra

Jednou z největších výhod úspěšného absolvování každodenního desetiminutového tréninku je zasloužený pocit úspěchu, který zažijete. Úspěšné dokončení desetiminutových tréninků vytváří základ sebedůvěry, díky které budete chtít dosáhnout více. Když dáte lidem, kteří normálně cvičení nesnášejí, zkušenost, že jsou skutečně schopni úspěšně dokončit trénink, začne se dít něco úžasného – lidé začnou mít cvičení rádi a pak si ho dokonce užívají. Deset minut buduje sebedůvěru, která podněcuje motivaci a touhu, díky čemuž se fitness stane součástí vašeho životního stylu.

Doplňte stravovací plán

Účinnost desetiminutového tréninku můžete zvýšit dodržováním stravovacího plánu. Bohužel naprostá většina lidí, kteří začnou s hubnutím, se rozhodne upravit buď kondici, nebo jídelníček, přitom bezproblémové sladění obou vede k mnohem rychlejším výsledkům. Čím dříve si přestanete namlouvat, že jste registrovaný dietolog se znalostmi a zkušenostmi pro odbourávání tuků, tím lépe. Hádejte co? Ani vy nejste automechanik a nesnažíte se opravit své vlastní auto. Určitě raději investujete do toho, abyste si ho nechali řádně opravit a mohli pokračovat ve svém životě tím správným směrem. Omlouváme se všem dietologům a mechanikům, kteří toto čtou. Takže si bez ostychu nechte se stravovacím plánem poradit od profíků. Vyhnete se tak nechtěnému jojo efektu či nedostatku určitých živin a jiných nepříjemností s tím souvisejících.

Buďte důslední

Vytvořete si vlastní cvičební rutinu a harmonogram a dejte si například 30 dní na dodržování těchto 10minutových tréninků. Uvidíte, že výhody cvičení začnete brzy pociťovat na vlastní kůži. Pokud se obáváte, že jste necvičili roky nebo dokonce desetiletí, začněte pomalu a na intenzitě postupně přidávejte. A že vás nenapadá jaké cvičení by bylo idelání? Buď zavítejte do vašeho oblíbeného fitka a nechte si poradit od profesionálních trenérů nebo pokud chcete začít doma, tak existuje určitě hodně zajímavých cvičebních online programů, které si na intenzitě a krátkém čase zakládají. Tak zkuste mrknout třeba na YouTube nebo do určitých skupin na sociálních sítích a některé vyzkoušejte. A začít svižnými 10minutovými procházkami také není na škodu ;).

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *