7 způsobů jak spálit kalorie rychleji, než při běhu. Znáte je?

Běh – pokud na něj máte dostatek času a možností, patří k účinným sportům na hubnutí. Jenže… Existují ještě mnohem efektivnější a časově méně náročné možnosti, jak spálit kalorie. Běh jimi můžete nahradit nebo tréninky střídat, abyste se nenudili a neztratili motivaci. Tady je sedm fitness aktivit, které jsou v boji proti přebytečným kilogramům a pro tvarování postavy opravdu ověřené.

beh2df1ae2d2b75d0383b0d575ece21ce11

Jsme fanoušky běhu. Ale pokud právě běhání nepatří mezi vaše oblíbené cardio aktivity, jsou i jiné alternativy.

  1. Vezměte do ruky činku

„Obecně platí, že vysoce intenzivním silovým tréninkem spálíte více, než běháním,“ konstatuje trenér Harold Gibbons z Mar Fisher Fitness v New Yorku. „Většina lidí si vůbec neuvědomuje a na činky při hubnutí nepomyslí. To je velká chyba.“ Nedávná studie uveřejněná University of Southern Maine konstatuje, že silovým tréninkem spálíte o 70 % kalorií více, než se několik desítek let myslelo!

tiguar

Přečtěte si víc: Hubnutí s pomocí činky – Jak nastartovat metabolismus.

  1. Kettlebell swing

Dalo by se říct, že je kettlebell a konkrétně švihový cvik zvaný swing, je králem v pálení kalorií. Během dvacetiminutového cvičení spálíte v průměru 20 kalorií za minutu a dostanete se až na 93 % MTF.

swinga9d90c0034613e676cf43af013d95638

Jde o to, že swing s kettlebellem tělo přinutí zapnout všechny rezervy,“ míní Dan John, specialista na silový trénink v Salt Lake City. „Proto vydá tolik energie. Napoprvé se to nezdá. Ani napodruhé. Ale zkuste swing cvičit dvacet minut s dvacetivteřinovými pauzami vždy po třech minutách tréninku. Dokonalý efekt.

tiguar-kettle-bells

  1. Veslování

Muž o váze 85 kilogramů spálí během intenzivního půlhodinového tréninku na veslařském trenažéru 377 kalorií. Zapojí totiž zároveň svaly rukou, nohou i zad. A to se počítá.

https://www.youtube.com/watch?v=Jrrqr9Ffw0A

  1. Skoky přes švihadlo

Když budete skákat rychlostí 100 až 120 přeskoků za minutu přes švihadlo, docílíte rychlosti spalování kalorií 13 za minutu. Tomu například jogging v parku (nic ve zlém, ten má své benefity) nemůže konkurovat.

Mohlo by vás zajímat: Skákání přes švihadlo – VIDEO od trenéra a plán na zhubnutí.

svihadloe67e845f0aa7f30ea589664c9a8a9f1a

  1. Tabata dřepy s výskokem

Stačí čtyřminutový tvrdý trénink, během kterého budete provádět dřepy s rukama za hlavou (pouze do polodřepu, nohy v šíři těla) a výskokem, abyste spalovali 13 kalorií za minutu. Střídejte 20 vteřin rychlého náročného tréninku s deseti vteřinami odpočinku. Tělo bude podle studie Auburn University v Montgomery pracovat stejně efektivně ještě celých třicet minut po skončení cvičení.

  1. HIIT

A pak je zde průsečík všech výše vyjmenovaných možností. HIIT – High Intensity Interval Training jako samostatná kapitola fitness. Takový trénink je založen na opakování intervalů s krátkými pauzami a provádět se dá samostatně (kliky, dřepy, výpady, tzv. námořníci apod.) nebo s nejrůznějšími pomůckami od švihadla, přes činky, steppery až po běhací pásy nebo rotoped, možností je mnoho. Jde o správné nastavení tréninkové zátěže.

Mnoho lidí si přeje zhubnout pomocí HIIT tréninku, ale většinou spolu spíš musíme najít nějakou střední cestu, protože jen málokdo na takovou zátěž stačí fyzicky, míní osobní trenér Robert Chott.

Podle studie uveřejněné v roce 2013 univerzitou ve Wiskonsinu tělo pro HIIT zátěži spálí dvakrát více kalorií, než při běhu rychlostí 10 kilometrů v hodině. Mimochodem… Věděli jste, že na základě studie vědců Karen Steudel a Cary M. Wall – Schaffler ze Seattle Pacific University, je tzv. optimální rychlost běhu pro muže 13 km/h a 10,5 km/h pro ženy? Při těchto rychlostech podle vědců běžci vydají nejméně úsilí a energie. Takže pokud chcete během hubnout, musíte buď běžet rychleji (nebo paradoxně pomaleji).

  1. Náš tip: VIPR

VIPR je ideální pomůcka pro skupinové lekce, na který si klienti přejí zhubnout a vytvarovat postavu.

viprd9280bbb6ff179cb6b8903837c896c98

S VIPRem pracuji ze všech pomůcek pro funkční trénink asi nejraději, tvrdí Robert Chott.

ViPR byl vytvořen za účelem propojení silového tréninku a funkčního tréninku. Při cvičení budujete svalovou hmotu, sílu a zároveň pálíte velké množství energie.

Základní vlastností ViPRu je jeho rozsah. Při cvičení je nutné v pohybu zahrnout zdvih, rotaci a přesun těžiště těla. S ViPRem je možné rotovat, tlouci o zem, využívat jeho mechanickou setrvačnost, dynamicky se přemisťovat, atd.

ViPR pochází z tréninku ozbrojených složek a nyní si již našel nezaměnitelnou pozici ve většině klubů západní Evropy či USA.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *