| |

Nebezpečné ftaláty ve fitness průmyslu. Na co si dát pozor

I dnes se bohužel setkáváme s nekvalitními a často i velice nebezpečnými fitness pomůckami, které místo toho, aby vám pomohly ke zdravějšímu životnímu stylu, tak ho spíše pomalu, ale jistě podrývají a někdy i doslova ničí. Řeč je o ftalátech. Pojďme se na ně podívat trochu detailněji.

ftaláty1

CO TO JSOU FTALÁTY?

Ftaláty, neboli estery kyseliny ftalové, jsou širokou skupinou přibližně 40ti chemických látek, které se nejčastěji používají jako změkčovadla PVC, ale najdete je také v kosmetice – jako insekticidy či adheziva nebo v barvách. Na úvod musíme říct, že ne všechny ftaláty jsou nebezpečné. Ale všechny mají určité vlastnosti a zatímco některé z nich zřejmě zdraví ani životní prostředí nepoškozují, patří mezi ně i skupina, která je pro naše zdraví nebezpečná.

ÚČINKY NA LIDSKÉ ZDRAVÍ

K nejvíce rozšířeným ftalátům patří di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP), který se nejčastěji používá právě jako změkčovadlo ve výrobcích z PVC. Můžete ho najít v podlahovinách, stavebních materiálech, potrubích, fitness nářadí a mnoha dalších běžně užívaných pomůckách v domácnostech.

Mezi ty nebezpečné patří především těchto šest ftalátů: di-isononyl ftalát (DINP), di-n-oktyl ftalát (DNOP), di-iso-decyl ftalát (DIDP), benzyl butyl ftalát (BBP), dibutyl ftalát (DBP) a již zmíněný di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP), jejichž používání bylo kvůli negativním zdravotním důsledkům omezeno například při výrobě hraček a výrobků pro děti nebo v kosmetice. Hlavní nebezpečí, které je s těmito látkami spojováno, spočívá v jejich negativním vlivu na hormonální a reprodukční systém. Mohou oslabit imunitu a nezanedbatelné jsou také jejich účinky na játra, ledviny, plíce či na srážlivost krve. S jejich zvýšenými koncentracemi v prostředí může souviset také nárůst astmatu a alergií u dětí.

Food-Packaging

Jelikož nejsou estery kyseliny ftalátové chemicky pevně vázané, mohou se postupně uvolňovat a kontaminovat ovzduší, vodu, půdu a ohrožovat tak naše zdraví. Ftaláty do svého těla můžete dostat třemi způsoby, a to jak vdechováním z ovzduší, tak i přímým kontaktem se sliznicí a v neposlední řadě i z potravin balených do PVC. Pravdou je, že 60 – 90% ftalátů vyloučíte během prvních 24 hodin, bohužel zbytek se bude v těle hromadit.

Proto je na místě poctivé čtení příbalových informací, zjišťování detailů od samotných výrobců a hledání těch pravých značek, u nichž budete mít jistotu, že nabízejí pouze zdraví neškodné výrobky.

JDE TO I ZDRAVĚ

Naštěstí dnešní doba a trend zdravého životního stylu přivádí do popředí právě ty značky a výrobce, kteří nabízejí kvalitu, bezpečné materiály i užitkovou hodnotu. Jde o jistý návrat ke kořenům, k co nejvíce čisté formě produktů, u nichž se nemusíte obávat, že se jejich užívání časem nějak negativně projeví na zdraví.

Budeme-li se primárně věnovat fitness průmyslu, pak vás můžeme uklidnit, že Vybavení fitness spolupracuje pouze s těmi značkami, které si na těchto hodnotách zakládají a pro něž jsou kvalita a zdraví na prvním místě. Jednou z nich je například TIGUAR.

S TIGUAREM KE ZDRAVÍ … a to doslova

Značka TIGUAR je vyhlášená svým fitness nářadím pro funkční a silový trénink. A tak jako jsou nadšeni její příznivci z různých koutů světa, tak budete nadšeni i vy. A to nejen z designu a koukavých barev fitness pomůcek, ale i z kvalitních a bezpečných materiálů, které značka k výrobě využívá. Již od svého vzniku si TIGUAR zakládá na kvalitě a fairplay přístupu. Nikdy za svou éru značka nepoužívala pro výrobu svých produktů nebezpečné ftaláty, ale maximálně a pouze ty bezpečné varianty a zdraví neškodné látky. V portfoliu značky se nově nachází i produkty čistě bez ftalátů. Představíme vám jaké.

PODLOŽKA DELUXE

Deluxe podložka ve dvou barevných variantách je velmi silná a na dotyk příjemná. Vyhovuje i těm nejnáročnějším uživatelům. Podložka je ideální pro akrobatické, strečinkové a pilates cvičení.

CVIČEBNÍ MÍČ

Myšlenka zrození cvičebního neboli gymnastického míče vznikla v rehabilitačních a fyzioterapeutických centrech, kde se dodnes používá. Míče patří k základním pomůckám ve školách, fitness centrech i sálech skupinových aktivit.

gym.mic

KRUH NA PILATES

Chcete-li si upevnit fyzickou kondici se zaměřením na problémové partie, pak zkuste kruh na pilates. Jde o velmi pružnou obruč, vytvořenou pro cvičení PILATES. V posledních letech se můžeme s kruhem setkat při mnoha lekcích zaměřených na posilování hlubokého stabilizačního systému.

Stlačováním či roztažením proti odporu kruhu posílíte několik svalových skupin – svaly v oblasti páteře, ramen, paží, hrudníku, centru síly a nohou. Měkké podložky, umístěné na obvodu kruhu, zajišťují velmi komfortní cvičení dolních i horních končetin.

tiguar-kruh-nanifitness-cz

BALANČNÍ PODLOŽKA

Balanční podložka ve tvaru disku je vyplněná vzduchem. Přispívá k rozvoji koordinace pohybu a napomáhá odstraňovat stres, nerovnováhu i svalové napětí.

Podložku je možné využívat oboustranně. Z jedné strany je povrch hladký, na straně druhé má tato podložka protiskluzové hroty, které zlepšují prokrvení a působí na akupresurní body.

tiguar-balancni-podlozka-olivova-fialova-vybavenifitness-cz

Na této podložce je možné cvičit hluboký stabilizační svalový systém. Při rehabilitacích se často využívá k nacvičování rovnováhy těla. Je také velice vhodným doplňkem při dlouhotrvajícím sezení. Podporuje správné držení těla při sezení a tím působí velice dobře proti bolestem zad.

i7t2abzb

Výše zmíněné produkty TIGUAR, které neobsahují žádné ftaláty, jsou příkladem toho, že to jde. Že mohou vznikat stejně tak špičkové produkty, jako tomu bývalo kdysi, když ještě „chemický koktej“ nebyl, v tom negativním slova smyslu, tolik populární.

Kompletní přehled fitness produktů značky TIGUAR najdete na našem e-shopu.

Pokud to myslíte se svým zdravím vážně, ideálním parťákem pro vaše cvičení je právě TIGUAR:

/ zdroj informací o ftalátech: www.khshk.cz /

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *