7 nejdůležitějších otázek pro fitness záčátečníky. Jak začít správně cvičit?

Fitness je kolikrát o hledání toho, co každému nejvíce sedí, jaký pohyb mu vyhovuje a hlavně také co ho baví. Pravidelné cvičení hraje důležitou roli v celkovém zdraví a pohodě lidí, ale víc než to, je fakt, že vás dobrá kondice udrží mobilními, aktivními a schopnými prožívat každodenní zážitky, které tvoří život. Odpovědnost vůči sobě samým dává životu smysl, texturu a tu pravou chuť. Takže žádný ostych a hurá do fitka! Věříme, že začít cokoliv nového vyžaduje odvahu, abyste udělali první krok a začali měnit život k lepšímu.

NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY FITNESS ZAČÁTEČNÍKŮ

1. Jak těžký by měl být trénink?

Zkraje je potřeba opatrnost. Začít pomalu a postupně je lepší, než se do cvičení pustit naplno a po pár dnech se léčit z přetížení. Nejlepší rada je, nechat si poradit od trenéra ve vašem fitku nebo od zkušenějšího kolegy. Je důležité najít rovnováhu a cvičit tak akorát a trénink zintenzivňovat postupně. Nezapomínejte také na důležitou rekonvalescenci. Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte. Jen vy víte s jakou mírou přesnosti a jak změřit své vlastní úsilí. Pro začátečníky, kteří se chtějí do fitness tréninků pustit naplno doporučujeme intenzivnější trénink tak 2x týdně. Pokud chcete více pohybu, nakombinujte tyto tréninky například se svižnějšími procházkami. Po nějaké době můžete na intenzitě přidat a především tipy tréninků rozmanitě střídat.

2. Strach ze cvičení. Má vůbec cenu cvičit, když jsem u toho nikdy dřív nevydržel?

Stačí pár pozitivních zážitků a začnou se dít zázraky. Vnímání fitness se z něčeho mimořádně nepříjemného bude postupně měnit k něčemu, co se blíží požitku. Pak si začnete s fitness spojovat další silné emoce, které byste si pravděpodobně nikdy nespojili s aktivní činností a pohybem svého těla. Jakmile okusíte tento počáteční úspěch, otevřeli jste dveře dalším pozitivním pocitům a zážitkům a jde to tak dál a dál, dokud zcela nezměníte své myšlení a pohled na fitness. Epický charakter této transformace v myšlení nelze podceňovat. Jakmile si uvědomíte, co všechno dokážete, začne se vám dařit a to nejen ve fitness. Stačí jednou probudit svou sílu a kondici a všechny strachy budou rázem pryč.

3. Jak dlouhé by mély být mé tréninky?

Z vlastní zkušenosti víme, že 15 – 20 minut na trénink je dostatečná doba, pokud cvičíte soustavně. Někdy je kratší doba intenzivnějšího tréninku hodnotnější, než třeba hodinové pozvolné cvičení. Postupem času můžete čas tréninků zvyšovat s ohledem na typ cvičení a nakonec během týdne střídat kratší intenzivnější tréninky s těmi delšími.

4. Jaký je nejlepší čas na cvičení?

Nejlepší čas na cvičení je vždy, když na to máte jednoduše chuť a když vám to vyhovuje. Někdo je ranní ptáče a miluje cvičení hned po probuzení a někdo si naopak rád zacvičí po pracovním dni. Více informací o tom, zda je lepší cvičit ráno nebo večer najdete ZDE.

5. Co bych měl jíst před cvičením?

Doporučuje se alespoň 2 hodiny před cvičením nejíst. Rozhodně ne žádná těžká jídla. Ale pokud máte pocit, že něco „zakousnout“ potřebujete, dejte si proteinový koktejl. Osobně dáváme přednost tomu, abychom s jídlem počkali až po cvičení, abychom snížili jakoukoli šanci na rozdováděný žaludek.

6. Pořád mě bolí tělo z posledního tréninku. Mám cvičit nebo si odpočinout?

Záleží na tom, jak moc vás tělo bolí. Pokud máte pocit, že jste si natáhli sval, rozhodně si odpočiňte. Pokud právě pociťujete svalovou bolest a ztuhlost, pohyb může skutečně pomoci tento problém vyřešit. Míra bolesti, kterou zažíváte, by se měla postupně začít snižovat, jak si vaše svaly zvyknou na aktivaci.

7. Je lepší na hubnutí kardio nebo silový trénink?

Kardiem spálíte více energie než s činkami. Nohy a zadek k nakousnutí od něj ale nečekejte. Nejrychlejší způsob, jak spálit přebytečný tuk a zhubnout, je ve skutečnosti spojit kardio (HIIT) se silovým cvičením do stejného tréninku, což je přesně to, co potřebujete. Kombinace kardio cvičení a odporového tréninku je nejúčinnější cvičení pro transformaci složení těla a celkovou sportovní kondici. Je to velmi specifický fitness recept pro ztrátu tuku, který je dosažitelný pro začátečníky.

Na závěr vám chceme popřát, aby vás cvičení bavilo a aby se z něho pro vás stala rutina. Nepouštějte se hned do extrémních tréninků, vyhledávejte si ty pro začátečníky a postupem času přidávejte na intenzitě. Abyste cvičili opravdu správně a tak, jak by se na vaši úroveň mělo, tak nejlepší rada je, obrátit se na kvalifikovaného trenéra, který vám poradí nebo rovnou nachystá tréninkový plán a bude dohlížet na to, abyste jej dodržovali. Každopádně hlavní je začít a ještě hlavnější vydržet :).

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *