| | |

Proč cvičení s TRX všichni zbožňují?

Také to slýcháte ze všech stran, jak je TRX prostě skvělé a boží, výborně se s ním rýsuje celé tělo a také dokonce hubne? Ano, můžeme vám to potvrdit. TRX® závěsný systém má nespočet výhod, které vám dnes chceme představit. Pokud jste totiž tento typ tréninku ještě nezkusili, měli byste. Nechte se zlákat vlnou moderního trendu a přidejte se k TRX nadšencům. Nejde totiž o pouhé vzplanutí zapříčiněné fitness průmyslem, své místo si TRX závěsné systémy zákonitě drží již dlouhou dobu na nejvyšších příčkách oblíbenosti u cvičenců všech věkových kategorií, mezi hobíky i profíky.

trx

Mnozí z vás pravděpodobně TRX hodně dobře znáte. Ale přesto vám povíme trochu té historie. Protože nebýt jí, nebyl by ani tento styl, spočívající ve cvičení s vlastní vahou těla. TRX, to je Total-Body Resistance Exercise Suspension Training neboli „závěsný trénink pro zatížení celého těla“.

Jak TRX závěsný systém vznikl?

Už v 19. století využívaly závěsných systémů bojové jednotky i první horolezci z celého světa. Taktéž generace akrobatů a gymnastů používali svou vlastní tělesnou hmotnost a gravitaci jako odpor při zavěšení na kruzích, lanech a hrazdách, čímž si budovali obrovskou sílu i krásné, vyrýsované postavy, které jsou pro ně charakteristické. Závěsný trénink tedy hodně vděčí tomu, co jsme se naučili ze zkušeností těch, kteří přišli před námi.

TRX závěsné cvičení, jak ho známe dnes, vynalezl Randy Hetrick, který po ukončení studia historie v jižní Kalifornii strávil čtrnáct let jako velitel “Navy komanda” po celém světě.

trx

Jeho kariéra vyvrcholila v době, kdy se stal operačním velitelem elitních SEAL jednotek. V té době začal se svými kolegy hledat způsob, jak se udržet ve skvělé fyzické kondici i během náročných misí. Protože museli často trénovat ve velice stísněných prostorách, jakými byly například kajuty lodí či ponorek, začínali s několika padákovými popruhy ručně spojenými spolu s gumovými nástroji na opravu lodí. V krátké době tak položili základy nového cvičení ve funkčním tréninku. Po dokončení vojenské služby se Randy věnoval dále zdokonalování TRX, do kterého se promítly jak zkušenosti z tréninku SEAL týmu a bojového umění, tak i z tréninku elitních sportovců.

acdm

Kolébkou závěsného systému TRX® jsou vojenské jednotky SEAL a jejich náročný trénink.

Proč byste měli TRX závěsný systém začlenit i do svého tréninku?

Funkční trénink je nepochybně trendem a oblíbeným cvičením dnešní doby, která má své zaručené výsledky. Profesionálové i amatéři si uvědomují, že mít skvělou kondici, vypadat skvěle a být fit je důležité pro dlouhodobý výkon a kvalitu života. Oblíbený je také u celebrit a známých osobností. Jak tedy pomáhá trénink se závěsným systémem TRX s dosažením těchto cílů?

SÍLA aneb všechny svaly v akci a jádro jako z oceli

Závěsné nářadí TRX® využívá pouze hmotnost cvičence jako dominantní faktor pro zátěž při cvičení. Síla potřebná k vytvoření a ovládání se od ostatních běžně cvičených pohybů liší. V trénincích s TRX, které jsou opravu variabilní a na výběr je nespočet různých sestav, je právě jádro v úplném a konstantním stavu činnosti. Posílení a stabilizace jádra je nutná pro zachování správné orientace a polohy těla. Cvičit můžete od úplně jednoduchých pohybů až po ty náročnější, při nichž si vybudujete opravdovou sílu a posílíte i střed těla. Krásně se vám vyrýsují svaly a nebudou vás trápit bolesti zad.

Jádro se zapojuje během každého cvičení bez výjimky. Výsledků dosáhnete v kratším čase než při běžném silovém tréninku.

trx

ROVNOVÁHA

Kromě stability jádra je také důležitá rovnováha, která s ním úzce souvisí. Trénink s TRX® závěsným systémem stabilizuje tělo pod zatížením. Což vytváří náročné pozice, které umožní řídit těžiště nad základnou podpěry. Tím ovládáte polohu těla a můžete provádět hladký a efektivní pohyb i v náročných sestavách. Díky cvičení se závěsným systémem se naučíte svou rovnováhu dokonale ovládat, což se vám bude hodit nejen do ostatních sportovních aktivit, ale využijete je i v běžném životě.

STABILITA

Pokud máte při závěsném cvičení jakoukoli část těla destabilizovanou, zvyšují se nároky na samotné svaly. Proto, abyste cvičili s TRX správně, je třeba, aby řetězec svalů spolupracoval na vyšší úrovni než tomu tak je u poloh většiny tradičních fitness strojů. Zvýšené požadavky na stabilitu kloubů způsobují, že stabilizační svaly udržují při provádění daného pohybu svou integritu. Závěsný trénink vyžaduje ale také vyšší míru stabilizace páteře, aby byla zachována správná poloha cvičení a vyrovnání těla. Proto trénink při těchto podmínkách aktivuje všechny svaly, potřebné k udržení správné stability.

academy_advancedgroup__79918__63495__49089.1542778758

ATLETIKA

Trénink se závěsným systémem TRX® je velmi vhodný pro atletická cvičení, při nichž posílíte postupně všechny sekvence svalů. Tento styl výcviku vyžaduje koordinované a integrované pohyby, čímž nabízí náročné, sportovní a specifické variace, vyžadující sílu a agility. TRX je jistě správným doplňkem nejen každého atleta a profi sportovce, ale všech lidí, kteří chtějí své tělo dostat do kondice za poměrně krátkou dobu.

CELÁ POSILOVNA V JEDNOM BATOHU

Výhodou TRX® závěsného systému je jeho velikost a dobrá skladovatelnost. Svou TRX výbavu si tak můžete hodit na záda, vyhlédnout si nějaké ideální místo, kde vám bude při cvičení dobře a začít cvičit. TRX můžete zavěsit doma mezi dveře, na žebřiny, venku na větev či fotbalovou branku. Originalitě se meze nekladou.

PRO DOBRÉ SEBEVĚDOMÍ, I TĚLO BEZ ZRANĚNÍ

Nejen ke skvělé kondici, ale i zdravému sebevědomí přispívá trénink s TRX. Budete nabiti novou a pozitivní energií, která vám po cvičení vydrží opravdu dlouho. Navíc cvičením s TRX můžete předejít mnoha zraněním, spojeným právě s rovnováhou a slabým jádrem. Pokud již po nějakém tom zranění jste, lze trénink přizpůsobit i na formu rehabilitace, která vás brzy dostane do formy.

Zacvičte si s fitness ikonou a modelkou Alexiou Clark:

Jaký druh TRX® závěsného systému zvolit?

Pro ty z vás, kteří s TRX zatím nemáte moc zkušeností, ale rádi byste si tuto pomůcku pořídili domů či do svého fitness, máme pro vás stručný přehled všech nabízených TRX® systémů, včetně jejich využití. Vybavení fitness nabízí různé závěsné systémy TRX®. Ve všech případech jde o vysoce kvalitní originální produkty, na které se můžete při svých trénincích spolehnout.

Nejlepším nástrojem pro profesionální trenéry je TRX® PRO Kit, které se využívá zejména v komerčních fitness centrech, kde je kladen důraz na dlouhou životnost nářadí.

Naopak pro domácí využití se skvěle hodí TRX® HOME Gym. S produktem je dodáván i tréninkový video plán, se kterým se dá snadno cvičit v klidu a pohodlí domova.

TRX® TACTICAL Gym (označován také jako TRX Force Kit či Army style) obsahuje zase tréninkový program používaný elitními vojenskými jednotkami USA Navy a jedná se o komplexní program na 12 týdnů intenzivního tréninku a vojenského drilu. Tento program je vytvořen pro maximální účinnost tréninku v krátkém časovém úseku pro posilování celého těla i v extrémních podmínkách.

trx

Do rodiny TRX Training patří také TRX® FIT. Je to model, který se ideálně hodí do vaší domácí tělocvičny. Je malý, skladný, jednoduchý – je zkrátka pro začátečníky nebo pro ty, kteří bez cvičení nemohou být ani minutu.

NOVINKA TRX MOVE

Žhavou novinkou je však nyní TRX® MOVE. Je skvělý pro tréninky na všech fitness úrovních, především je vhodný pro všechny začátečníky, kteří chtějí, aby jim jejich fitness cesta dopomohla k lepšímu pohybu i životu. Pokud chcete spalovat tuk, budovat svalstvo, posílit střed těla a zlepšit mobilitu, měli byste si do své fitness tašky přibalit právě TRX® Move System jako ideální pomůcku pro dosažení vašich stanovených fitness cílů.

trx-move-newsletter

Závěsný trénink je doslova evolucí funkčního tréninku. Je to ohromný, a především účinný způsob integrace pohybu uzavřeného kinetického řetězce s využitím vlastní váhy těla při jakémkoliv tréninku. Jedná se o jedno z nejjednodušších a nejpohodlnějších způsobů, jak dokonale posílit tělo, protože požadované vybavení je minimální, vysoce přenosné a lze jej prakticky provádět kdekoli. Cvičení s TRX je natolik oblíbené, že jistě chytne za srdce i vás.

9.bicycle-ab-crunches-300x

Koupit pomůcky TRX® – celý sortiment

Při zakoupení TRX® získáte zdarma aplikaci pro chytré telefony a tablety s hromadou cviků a sestav.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *