|

Vinyasa jóga: Co je třeba vědět, než začnete cvičit

Vinyasa je plynulá forma jógy, která využívá dech k pohybu v jednotlivých pozicích. Je to skvělý způsob, jak se udržet v kondici, posílit a zlepšit flexibilitu. I když jste nikdy nechodili na hodiny jógy, pravděpodobně víte, co je to vinyasa jóga. Je to styl jógy, při které pozice plynule přecházejí z jedné do druhé. Když si většina lidí představí jógu, pravděpodobně se jim vybaví právě vinyasa. Zajímá vás, zda byste si tento typ jógy chtěli vyzkoušet? Vinyasa je plynulá forma jógy, která využívá dech k pohybu v jednotlivých pozicích. Je to skvělý způsob, jak se udržet v kondici, posílit a zlepšit flexibilitu. Než se přihlásíte na první lekci, přečtěte si, co byste měli vědět.

Co je vinyasa yoga?

Vinyasa jóga „je styl jógy, při kterém „plynete“ mezi jednotlivými pozicemi, což znamená, že nesedíte nebo nestojíte staticky v jedné pozici a pak přejdete do jiné pozice,“ říká učitelka jógy Kate Ingram. Místo toho používáte svůj dech jako způsob, jak se pohybovat mezi jednotlivými pozicemi. Mezi jednotlivými sériemi pozic se obvykle cvičí určitý proud (neboli vinjása). Probíhá to například takto:

S nádechem přejdete do pozice prkna.
S výdechem se spustíte do pozice čaturangy.
S nádechem do pozice kobry nebo psa obráceného vzhůru.
S výdechem se vratíte zpět do pozice psa otočeného hlavou dolů.

Lekce mohou mít rychlý spád a jsou skvělým cvičením, i když v danou chvíli působí velmi chladně. „Myslím, že je to velmi ladné a zároveň velmi náročné cvičení,“ říká Ingram. Základem je pro takové cvičení vhodná protiskluzová podložka, ale pořídit si můžete i další vybavení pro jógu jako je například jóga blok.

Vinyasa je opravdu populární styl jógy a pravděpodobně ji najdete ve většině fitness center a jógových studií. Pokud se věnujete online lekcím, hledejte lekce s „flow“ v názvu, pokud nemůžete najít takovou, která je jasně označena jako „vinyasa“.

Další druhy jógy a jak se mezi nimi vyznat

Existuje několik dalších hlavních druhů jógy. Zde je jejich srovnání s vinyasou.

Hatha jóga

Hatha jóga probíhá mnohem pomaleji. Často je vhodnou volbou pro začátečníky nebo starší lidi. Pomůže vám zlepšit sílu a flexibilitu a zároveň zvýšit soustředění a pozornost.

Hot jóga

Bikram jóga je specifický styl hot jógy, který se řídí určitou sekvencí pozic prováděných v prostoru o teplotě 35-42 °C (95-108 °C). Není to pro každého, ale její skalní příznivci na ní a především na její výsledky nedají dopustit

Hodně důležité je se před a po cvičení dobře hydratovat, protože hot jóga může způsobit extrémní pocení. Hrozí také riziko přetížení, protože svaly jsou v horku mnohem pružnější.

Restorativní jóga

U této jógy se provádí jen několik pozic, ale musíte v nich vydržet mnohem déle a často s použitím pomůcek jako jsou jógové bloky, popruhy či bolstery. Říká se, že tento typ jógy je vynikající pro stres, úlevu od bolesti a dobrý spánek.

Výhody vinyasa jógy

Vinyasa je skvělá pro celkovou kondici, flexibilitu a duševní pohodu.

Fitness

Vinyasa jóga nabízí kombinaci kardio cvičení a cvičení s vlastní vahou, takže je skvělým doplňkem vaší fitness rutiny.

Tempo lekce dokáže zvýšit vaši tepovou frekvenci a zlepšit kardiovaskulární kondici. A v mnoha pozicích budete posilovat sílu a svaly tím, že budete držet vlastní tělo – vzpomeňte si na prkna, psy obrácené hlavou dolů a všechny balanční pozice.

Flexibilita

Jste připraveni se ohnout? Vinyasa jóga je skvělým způsobem, jak být pružnější a ohebnější. Než začnete s jógou, nemusíte být jako lidský preclík. Existují modifikace pro všechny postavy, takže můžete začít s jakoukoli úrovní kondice.

Duševní zdraví

A konečně, jóga je skvělá pro vaše duševní zdraví. Některé studie ukazují, že jóga může být užitečná při občasných záchvatech úzkosti (ale ne nutně při diagnostikovaných úzkostných poruchách). Stejně tak může přinést výhody pro celkovou duševní pohodu dospělých ve srovnání s žádným cvičením.

Co očekávat

Co byste měli očekávat od své první lekce vinyasy? Zaprvé: neočekávejte od sebe dokonalost. Pokud nechodíte na lekce pro začátečníky, pravděpodobně tam budou cvičit lidé na různých úrovních dovedností. Pamatujte, že všichni kdysi také přišli na svou první hodinu a nikdo se na vás nebude dívat svrchu kvůli tomu, že jste nováček.

Dále si nezapomeňte vzít podložku na jógu, ručník a láhev s vodou. Můžete si přinést i vlastní bloky – ty jsou však obvykle k dispozici ve studiu. Oblečte si pohodlné cvičební oblečení, které vás nebude omezovat v pohybu. Připojujete se virtuálně? Ujistěte se, že máte dostatek prostoru k pohybu a všechny cvičební pomůcky na dosah.

Závěrem..

Při vinyasa józe se pozice plynule střídají s dechem. Může být jemná i náročná a je vhodnou kombinací kardio cvičení, posilování a flexibility.

Ve vinyase je také dostatek prostoru pro růst a pokrok, pozice jsou od jednoduchých až po působivě akrobatické. Určitě tento typ jógy vyzkoušejte. Ideální je jednotlivé jógy střídat zkombinovat rychlejší například vinyasa nebo Flow jógu s těmi pomalejšími a ukldňujícími. Budete nadšení!

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *