5 fitness tipů pro zaneprázdněné maminky

Být matkou je náročná práce. S vaší profesní prací, každodenními výzvami a povinnostmi, jako je nakupování potravin, koupání a hraní si s dítětem, je stále obtížnější najít si čas na věci, jako je fitness. Pokud vám to zní povědomě, nejste sami. Pokusíme se vám, zaneprázdněným maminkám, pomoct dostat se opět do skvělé formy. Dali jsme dohromady některé z nejlepších tipů a strategií, jak maminkám pomoci začlenit cvičení do jejich již tak naplněného (někdy i přeplněného) života. Zde jsou některé z našich nejlepších tipů od zaneprázdněných matek i trenérů.

Tréninky v časných ranních hodinách mění hru

Trénink hned po ránu vás skvěle naladí. Oblíbený příval endorfinů, který ráno získáte vás perfektně připravý na celý den. Jakmile si odcvičíte své ranní cvičení – a tím nemyslíme, že vám to zabere hodinu času, ale třeba jen 15 minut, získáte tím silný pocit úspěchu. To, že si ráno vyhradíte čas pouze sami na sebe a budete se toho pevně a nekompromisně držet, vám zajistí vaši každodenní rutinu. Ale nesmíte polevit, je to jen váš čas – zařiďte, aby vám do toho nepřišly žádné jiné povinnosti nebo úkoly. Za nějakou dobu budete moci sledovat první úspěchy vašeho snažení a budete vědět, že čím silnější a schopnější budete fyzicky, tím více úspěšnější budete i ve všech ostatních rolích vašeho života.

Nezáleží na délce cvičení, ale na rutině

Opravdu nemusíte trávit cvičením hodinu denně. Stačí kratší doba, kterou však budete dodržovat pravidelně. Začít můžete jednodušším cvičením, jako je například lehká ranní jóga, procházka nebo třeba tai-chi a časem to nakombinovat s intenzivnějšími tréninky, jako je kardio, posilování nebo třeba HIIT. A právě o HIIT vám řekneme více. Je to intervalový trénink vyšší intenzity, který slibuje dosáhnutí viditelných výsledků za kratší dobu. Při intervalovém tréninku můžete zkusit jak funkční trénink nebo kardio, tak i třeba běžnou chůzi při procházce – kde budete střídat rychlou intenzivní chůzi s tou pomalejší, a tak podobně.

Tento typ tréninku byl vědecky prokázán jako nejlepší cvičení pro celkovou sportovní kondici a ztrátu tuku, takže je perfektní, pokud se snažíte zhubnout. Tréninky mohou trvat pouhých 10 až 12 minut. Pokud jste zvědaví, jak takové cvičení vypadá, podívejte se na tyto články, kde se dozvíte o HIIT více:

Proč zkusit intervalový trénink HIIT?

12minutový HIIT trénink pro vyrýsované břicho a pevný zadek

HIIT intervalový trénink vám nakopne metabolismus

Stanovte si reálné a dosažitelné cíle

Stanovení cílů může být pro někoho kritickou součástí jeho kondiční cesty. Stanovujte si malé krůčky, za které se můžete pochválit nebo se nějakým způsobem odměnit. Menší a bližší cíle jsou vždy lepší, než jeden velký, který stále né a né dosáhnout. Hodně pomáhá i to, že si budete své cíle a jejich plnění zapisovat. Cíle se mohou posouvat, takže pokud něčeho nedosáhnete v určitém časovém rámci, který jste si stanovili, prostě na tom dál pracujte a pozorujte, kdy se vám to podaří.

Cíle mohou být ale i jednoduché, jako třeba vypít denně více vody atp. Existuje mnoho malých způsobů, jak se můžete každý den zlepšovat, a když budete mít cíle, pomůže vám to soustředit se na to, na čem záleží. Začít můžete rutinou – že vydržíte cvičit týden v kuse – každý den alespoň 10 minut.

Začněte se základy – fitness vybavení

Pokud se chcete začít cvičení věnovat pravidelně a mít ho alespoň trochu pestré, budete muset dřív nebo později sáhnout i po nějakých fitness pomůckách. Co se silového tréninku týče, tak je dobré mít nějaké činky, posilovací gumy nebo třeba i zátěžové vesty, které vám tréninky zintenzivní. Budete-li se chtít věnovat také kardiu, můžete si pořídit rotoped nebo běhací pás. Oblíbený je také funkční trénink, kde vřele doporučujeme závěsný systém TRX. Jak s ním cvičit zjistíte zde. A základem je také kvalitní podložka, ale i pevná sportovní obuv nebo např. pohodlná sportovní podprsenka. To správné vybavení vám pomůže přiblížit se k vašim cílům o něco blíž.

Zapojte do cvičení i své ratolesti

Cvičení s dětmi je fajn a zábavné. Především když máte hodně malé děti, kterým se musíte intenzivně věnovat a opravdu není kdy si zacvičit a chybí i výpomoc na hlídání. Pak je správný krok začít cvičit i s dětmi. Existuje mnoho cvičebních programů a lekcí, kde můžete buď přímo fyzicky cvičit s dětmi pod vedením nějakého trenéra nebo třeba i online na dálku z pohodlí svého domova. Pro děti je to často zábavné a vy se hýbete, což je kýžený efekt, který chcete. Této varianty se rozhodně nebojte a využijte ji. Děti navíc získají správný směr a lásku k pohybu již od útlého věku a vy si začnete opět budovat svou kondici.

Každodenní pohyb i ten sebemenší je skvělý. Vaše tělo vám za to poděkuje. Bolest zad a jednostranné přetěžování, například při nošení dětí v jedné ruce, vede k dalším problémům. A vy si přece chcete užívat život i své děti plnými doušky. Udělejte první krok k lepší kondici ještě dnes a po malých krůčkách si vybudujte rutinu, která vám zajistí plnohodnotnější a především zdravější styl života.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *