Nejlepší činky pro ženy do domácí posilovny

Věděli jste, že činky jsou mnohými fitness profesionály považovány za nástroj číslo jedna na hubnutí? Možná vás překvapí, když uslyšíte, že v tomto světě přepychových kol, kouzelných fitness zrcadel a dalšího špičkového vybavení je jednoduchá činka účinnější než cokoliv jiného.

Zvedání závaží má obrovské výhody pro ženy obecně a mít doma ty správné činky je zásadní pro každou fitness rutinu, jejímž cílem je vytvarovat a zpevnit tělo. Silový trénink s činkami má tolik neuvěřitelných výhod, více si o nich můžete přečíst zde.

Přidání silového tréninku s činkami do vaší rutiny znamená totální změnu hry.

Když uvažujete o nákupu své první sady činek, je toho hodně, co je třeba zvážit. Rozebereme největší chyby, kterých se při nákupu činek vyvarovat, abyste získali přesně to, co potřebujete pro posílení své kondice, a vyhnuli se plýtvání penězi. Takže pojďme na to!

Chyba #1 – Ne všechny činky jsou si rovné.

Za prvé je důležité, abyste pochopili, že vaše domácí cvičební vybavení je přímou investicí do vás. Je to nezbytná investice do vašeho zdraví, síly, sebevědomí a pohody. Dobré zprávy? Pokud si vyberete správné fitness vybavení a zajistíte, že bude v souladu s tím, kde se na vaší fitness cestě nacházíte, vydrží navždy a tato ivestice se vám bude vyplácet po zbytek života. Nevybírejte si činky jen proto, že vypadají „roztomile“. „Roztomilé“ činky mohou na Instagramu vypadat skvěle, ale nepřinesou výsledky, které chcete.

Chyba #2 – Nikdy si nekupujte jedinou činku.

Činky se téměř vždy používají v páru. Pokud tedy nemluvíme o obouručních činkách, se kterými se cvičí obouruč. Budeme-li hovořit o jednoručních činkách, tak cvičení s nesourodými činkami, i když mají stejnou váhu, je absolutní noční můra, která vás bude rychle frustrovat a negativně ovlivní vaše tréninky. Rovnováha, tvar, úchop a hmotnost musí být rovnoměrné, takže se ujistěte, že si nikdy, nikdy nekupujete jen jednu činku.

Chyba #3 – Neposlouchejte lidi, kteří nezvedají činky.

Jen proto, že lidé, kteří ve vašem životě cvičí a četli o zvedání závaží nebo mají kamaráda, který zvedal činky před 10 lety, je to nekvalifikuje k tomu, aby vám radili, jak si koupit sadu činek, která bude vyhovovat právě vašim konkrétním potřebám. Na to se zeptejte raději trenéra ve fitku nebo odborníků, kteří fitness vybavení nabízejí. Můžete využít třeba zrovna našich služeb ve Vybavení fitness. My totiž nejsme jenom e-shop s fitness vybavením. My jsme i zarytí sportovci a milovníci fitness, kteří mají veškeré vybavení odzkoušené na vlastní kůži, a proto si jsme jistí, že vám poradíme to nejlepší pro vaše tréninky. Chcete s činkami poradit? Ozvěte se nám.

Chyba #4 – Na tvaru záleží.

Činky se vyrábí v různých tvarech a velikostech. Nejběžnější tvary jsou kulaté nebo několikahranné, které mají výhodu, že jsou stabilní a nekutálejí se.

Mezi jedny z nejoblíbenějších činek patří tak zvané HEX činky. Jejich šestihranný tvar nabízí stabilitu, nekutálí se a nepoškozuje podlahu. Seženete ho jak v pogumované verzi, tak také jako polyuretanové činky. Mezi top značky pro silový trénink patří ESCAPE nebo TIGUAR. Pokud si od nich činky pořídíte, rozhodně se o kvalitu, skvělou ergonomii a dlouhou životnost nemusíte bát. Vyberte si své TOP ČINKY.

Chyba #5 – Nákup špatné velikosti a hmotnosti činky.

Jak jsme zmínili výše, nepotřebujete každou velikost činek, abyste měli skvělé domácí cvičení. Nákup nesprávných velikostí činek je velmi častá a nákladná chyba, takže pojďme zjistit, jaké závaží na činky potřebujete, abyste si vytvořili dokonalou domácí posilovnu pro silový trénink.

Nejlepší způsob, jak určit velikost a váhu činek, které potřebujete, je podívat se na to, kde se na své fitness cestě nacházíte. Úroveň, na které se nacházíte, určí váhu činek, které byste si měli koupit.

Začátečníci.

Pokud cvičíte 3 měsíce nebo méně (což je úžasné a pokračujte!) a nezvedli jste za tuto dobu nic těžšího než sklenici Pinotu nebo pytel s potravinami, pak se pro začátek zaměřte na investici do sady s 2,5 Kg, 5 Kg a 7 Kg činek. Tyto závaží vám umožní provádět širokou škálu cvičení a pohybů pro horní část těla, kde jste pravděpodobně slabší, ale i pro cvičení dolních končetin, které mohou mít větší váhu a odpor. Je to skvělá startovací sada, která podpoří širokou škálu cvičení.

Profesionální tip pro začátečníky.

Pokud chcete cvičit opravdu dobře, mít správný postoj a pozice při zvedání činek, správně zapojit určité svalové partie, vědět kolik opakování provést nebo jak často v týdnu cvičit, je vždy dobré si to nejprve vyzkoušet s odborníkem. Zajít párkrát do fitka a zacvičit si pod dozorem kvalifikovaného trenéra, který vám se vším poradí. Tyto zkušenosti jsou k nezaplacení a vyvarujete se tím možným zraněním či přetížení určitých svalů.

Středně pokročilí.

Pokud trénujete několikrát týdně (ale většinou kardio), pak začněte s 2,5 Kg, 5 Kg, 7 Kg a 10 Kg sadou činek. Váha 10 Kg vám umožní být motivováni a sáhnout po této těžší váze, hned jakmile zjistíte, že máte dost síly, abyste pokročili v před na další úroveň.

Pokročilí.

Pokud jste zvyklí zvedat činky ve fitness nebo na skupinových lekcích, ale ještě jste si doma nezavedli tu správnou rutinu, doporučujeme, abyste si pořídili závaží 5 Kg, 7 Kg, 10 Kg a 12 Kg.

Správný rozsah 3-4 párů činek promění váš domácí tréninkový prostor ve vaše vlastní silové studio. Časem pak můžete svou sbírku fitness vybavení rozšířit i o další silové nářadí jako jsou například kettlebelly, různé posilovací vaky, posilovací gumy a další pomůcky s přesahem i do funkčního tréninku. Tak s chutí do toho a posilování zdar :).

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *