|

Válec aneb super ultra multifunkční pomůcka, kterou musíte mít!

Nevěříte? ČTĚTE!

Dnes se podíváme na masážní válec. Někdy zvaném též foam roller či mučící nástroj. Ten poslední název pochopí všichni, kdo se už někdy po tréninku válcovali. Provádět SMR (self myofascial relase) neboli svalově fasciální automasáž může být totiž pěkné peklo. Rozmasírovat ztuhlé a namožené svaly je utrpení, to nepopíráme. Ale pro krásu přeci taky trpíte, ne? Tak pojďte udělat i něco pro své zdraví.

Někdy se snažíme si život zbytečně komplikovat a vymlouváme se. Nemáte čas nebo finance chodit pravidelně na masáže, rehabilitace či fyzioterapii? A co když vám řekneme, že všechno… no dobře, spoustu toho zvládnete i doma? A navíc sami!

Válec dokáže efektivně pomoci od zatuhlých svalů. Jeho účinnost spočívá v uvolnění „spouštěcích bodů“, které jsou zdrojem bolesti. Bolest se týká jen určitých svalových vláken, ve kterých se nachází zatuhlé body. Na dotek cítíme zatvrdlý sval, postupem času může dojít ke zhoršení prokrvení a ztrátě pružnosti. Ale i válcování má svá pravidla. Místo bezmyšlenkovitého válení se zkuste rolovat pomalu, na problematickém místě zastavit a doslova procítit bolest. Naopak při zahřívání svalů před tréninkem může být rolování dynamičtější. Jak správně cvičit s pěnovým válcem se dočtete TADY.

Svalově fasciální masáž je velmi intenzivní a specifická technika masáže hlubokého svalstva a fascií. A cože jsou to ty fascie? Teď by měly zbystřit (nejen) dámy. Fascie je laicky řečeno tkáň podobná síťovině, kterou najdeme přímo pod kůží a prostupuje celým tělem. Mimo jiné dynamicky reaguje na svalovou zátěž, fascie mohou ztratit svou pružnost a tím ovlivnit správnou funkčnost svalů. Nezdravá fascie může způsobovat nedokrvení svalů, tedy jejich bolest a otoky nebo také celulitidu. Válcováním dochází ke zlepšení cirkulace krve a lymfy, na principu masáže totiž fungují i krémy, které musíte do pokožky vmasírovat.

Pěnový válec – malý zázrak na nezdravou fascii i netradiční trénink

Co s ním tedy můžu dělat?

Všechno! To je na něm to nejhezčí. Můžete ho použít při rozehřátí, můžete se masírovat po tréninku nebo ho při do tréninku zařadit. Fantazii se meze nekladou. Využijte ho při rozvoji síly, stability a mobility. Válec může pomoci s rozsahem pohybu v rotaci, jako balanční pomůcka a při některých cvicích i jako závaží. Málo z nás má doma posilovnu, ale efektivně a zábavně cvičit se dá i s malými pomůckami. Válec je lehoučký, ale uvědomte si, jaká makačka může být cvičení pouze s vlastní vahou.

„Představte si situaci, kdy máte skupinovou lekci nebo osobní trénink a jediné co máte k dispozici na rozcvičení (warm up) je masážní válec, hmm? Co s tím? Budete jen válcovat? Nebo rozcvičíte tělo komplexně a připravíte klienty na trénink a hlavně snížíte riziko zranění? TADY můžete vidět, jak by mohla vypadat úvodní část (10-15min) tréninku na horní polovinu těla. Počty a série jsou individuální ke klientovi. Ale kvalita pohybu je ZÁKLAD!“

3D FITNESS Academy

Vy ještě nemáte svůj válec?!

Mrkněte na naši nabídku masážních válců.

Tiguar pěnový válec

Univerzální sportovní doplněk, který se používá na cvičení, rehabilitaci a masáže.
Cviky prováděné na pěnovém válci pomáhají posilovat a stabilizovat svalstvo kolem páteře, uvolňují svalové napěti v těle, šíji a mezilopatkové svaly, kde dokáží ulevit od bolesti zad. Kromě běžně prováděných cviků slouží také k procvičení svalstva středu těla.
Je dostupný v olivové a fialové barvě.

Ukázka cviků s Tiguar pěnovým válcem
Workout s pěti produkty

TRX® Pěnový válec

Pro uvolnění svalů před i po cvičení. Svaly se začnou rychleji zotavovat a cviky prováděné na pěnovém válci pomáhají posilovat a stabilizovat svalstvo kolem páteře. Uvolňují svalové napětí v těle, šíji a mezi lopatkové svaly, čímž ulevují od bolesti zad. Kromě běžně prováděných cviků slouží také k procvičení svalstva středu těla. Tím se výrazně zlepšuje stabilizace veškerého svalstva v oblasti těžiště těla kolem trupu a pánve. Nabízíme krátký (406 mm) i dlouhý (914 mm) válec.

Efektivní warm-up
Masážní válec vol. 1

Escape válec šedý

Pěnový válec od Escape je cvičební a zároveň rehabilitační pomůckou k procvičení ztuhlých svalů. Uleví od bolesti zad, rozvíjí rovnováhu, uvolňuje v těle bolavé svaly po cvičení, kterým dopřává lehkou masáž.
Vhodný i pro začátečníky, pro cvičení jógy a pilates nebo procvičení body core. Tím se výrazně zlepšuje stabilizace veškerého svalstva v oblasti těžiště těla kolem trupu a pánve.

Přečtěte si také 6 chyb, kterých se možná dopouštíte při cvičení s pěnovým válcem: Jak se jim vyhnout?

Toužíte po utrpení? Máte ho mít!

Hřebenový masážní válec

Nemáte možnost navštěvovat osobního terapeuta, který by vám po náročném tréninku uvolnil bolavé svaly? Nevadí! Hřebenový válec nejen že skvěle vypadá, ale díky texturovanému povrchu napodobí nátlak rukou sportovního terapeuta a perfektně namasíruje a uvolní vaše svaly a vazivové tkáně.

ULTRA FLEX HARD 

Automasážní pomůcka, na kterou si jednoduše lehnete a válíte po místě, kterému potřebujete ulevit nebo jej prohřát. Dá se použít prakticky na cokoliv – krk, horní či dolní končetiny nebo hrudník. Při cvičení s tímto válcem napomáháte odbourávání stresu, svalového napětí a nerovnováhy. Výrazně dokáže zmírnit bolest svalů a navíc pomáhá obnovit elasticitu ve svalech a zlepšit svalový rozsah.

TRX® Rocker

Díky speciálnímu tvaru dosáhnete efektivnější tonizace a svalové relaxace, která je důležitá pro lepší cirkulaci krve a následnou regeneraci.
Pro TRX® Rocker jsou charakteristické tři úrovně intenzity.
Rocker pomůže při myofasciální masáži, ta je zaměřena na krk, trapéz, záda, hýždě, stehenní svaly, lýtka i kotníky. Máme krátký i dlouhý!

A na závěr pár vychytávek z dílny Tiguar

Masážní válec střední tvrdý

Vyznačuje se vysokou tvrdostí. Je určený pro pokročilé uživatele a profesionály, kteří mají rozsáhlé zkušenosti s uvolněním měkkých tkání. Lze použít jak před tréninkem k počátečnímu zahřátí svalů, tak po cvičení pro uvolnění myofasciálního napětí.

Masážní válec tvrdší

Tiguar masážní válec má hladký, válcový povrch, který umožňuje uvolnění velkých svalových skupin, což vede k jejich rychlejší regeneraci. Tato praktická pomůcka byla vytvořena hlavně pro osobní potřebu při individuálním a skupinovém tréninku. Slouží k automasáži, která uvolňuje pojivovou tkáň a fascii.
.

Miniválec

Miniválec se vyznačuje vysokou tvrdostí. Je určený pro začátečníky i pro pokročilé uživatele. Tento výrobek lze použít pro hlubokou a efektivní relaxaci nohou, lýtek, paží, předloktí a rukou.

Uvolnění myofasciálního napětí
Miniválec. Co s ním?
Duo ball 16/8 cm

Duo ball je charakterizovaný vysokou tvrdostí a je určen k uvolnění svalů přesně podél páteře. Vhodné pro uživatele s větší svalovou hmotou, a s jakoukoliv úrovni pokročilosti k uvolnění myofasciálního napětí. Uvolní i těžko dostupná místa.

Duo ball 24/12 cm

Umožňuje hlubokou masáž extenzorů. Dokonalé řešení pro lidi, kteří trpí silnou bolestí páteře a krku – osoby, jejichž páteř je denně nadměrně vystavena zátěži, zejména pro ty, kteří tráví spoustu času v sedě.

Masážní míček 10 cm

Relaxace svalů na nohou, svalů páteře a paží. Je také skvělým nástrojem pro mobilizaci ramen a lopatek, je také vynikajícím zařízením pro speciální zahřátí. Míček by měl zatlačit na bod, který potřebujete uvolnit.

My na válce nedáme dopustit 🙂

Zajímá vás víc?

Bolí Vás záda? Tiguar masážní pomůcky zatočí s bolestí!

Nebezpečné ftaláty ve fitness průmyslu. Na co si dát pozor

HŘEBENOVÝ VÁLEC – SKVĚLÁ AUTOMASÁŽNÍ POMŮCKA

A nezapomeňte nás sledovat 🙂

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *