|

Jak být v létě v kondici a nepřibrat

Léto je v plném proudu a právě během letních měsíců je snadné trochu hřešit. Proto vám přinášíme tipy, jak zůstat přes léto v kondici, shodit pár kil nebo minimálně žádná další kila nepřibrat.

Je normální, že většina lidí přes období dovolených trochu přibere. Užívá si zasloužilého volna, neřeší kalorie a s pohybem to není o moc lepší. Odpočinek je zdravý, přínosný a nutný, ale co takhle úplně nepolevovat a zachovat si své zdravé návyky ať jste kdekoliv? Poradíme vám, jak na to i když jste na dovolené.

Vsaďte na ta správná jídla

Začněte tím, že zhodnotíte svůj jídelníček. Chcete-li nějaká ta kila shodit nebo si váhu udržet, musíte na to chytře. V případě hubnutí by měl výdej převyšovat příjem, v případě udržování váhy by měly být misky vah vyrovnané. Zamyslete se proto nad tím, co vlastně jíte. Pokud cítíte potřebu najíst se do sytosti, nemusíte nutně měnit objem stravy jen její složení. Pokud jste někde u moře, nabízí se konzumovat ryby nebo bohaté zeleninové saláty. Snažte se, abyste konzumovali, pokud možno, co nejvíce potravin v přirozené neupravované formě. Hlídejte si množství tuků a konzervačních látek a jezte více zeleniny. Dobré je, držet na uzdě sacharidy a především jednoduché cukry v pozdních hodinách. Pozor si dávejte zejména na alkohol, který je přímo nabitý jednoduchými cukry. Pokud si přeci jen chcete občas dopřát nějaký ten drink, vyměňte pivo za víno. Ale pozor na množství, bohatě stačí jedna sklenička.

Snídaně plná bílkovin

Existuje důvod, proč odborníci na výživu doporučují zařadit při snídani více bílkovin. Je to kvůli zatížení organismu, kterému musíte celý den čelit. Je třeba zvýšit spotřebu bílkovin, které vás zasytí a poskytnou dostatek energie nutné pro celý den. Konzumace potravin s vyšším obsahem bílkovin navíc pomůže zmírnit vaše chutě. Dopřát si tak můžete například řecký jogurt s ořechy, míchaná vajíčka nebo třeba toust s burákovým máslem.

Zacvičte si ať jste kdekoliv

Abyste si dobře zacvičili, tak nutně nepotřebujete fitko. Pokud počasí přeje, vyrazte na trénink do přírody. Je třeba tělo dostat do aktivního režimu, aby začalo spalovat tuky. Zkuste pro začátek běh nebo chůzi. Přivstaňte si a jděte si na 30 minut zaběhat nebo se projít svižnou chůzí po okolí. I když se vám třeba zprvu nebude chtít, tak nám věřte, že když počáteční ostych či lenost překonáte, budete nadšení a plní energie. A to nemluvě o tom, že třeba na dovolené objevíte zajímavá místa, kam byste se třeba jen tak nepodívali. Na dovču si sebou navíc můžete vzít nějaké lehké fitness pomůcky, jako jsou mini bandy, švihadla nebo TRX, pro odvážnější a zkušenější z vás třeba i hamaky. Pestrost vašich dovolenkových tréninků vás bude jistě natolik bavit, že je možné, že se k vám ostatní členové rodiny či vaší výpravy rádi přidají.

Není nad dobré plánování

Nejlepší přehled o tom, co za den sníte, jak se hýbete a jak jde samotné shazování kil, budete mít, když si budete vést poznámky. Ať už to bude do chytrého telefonu, skrz nějakou fitness aplikaci nebo klasicky na papír. Jde o dobrého pomocníka. Uvidíte, že když budete mít nějaké malé neřesti v jídelníčku, bude potřeba s pohybem trochu zabrat a naopak.

Nezapomínejte na hydrataci

Někteří lidé zapomínají pít dostatek vody. Pitná voda ale může výrazně pomoci regulovat funkce těla. Kromě toho, že během horkého léta je pitný režim nezbytnou nutností, vám může pití vody pomoct i zhubnout. Hydratace vám totiž může zajistit pocit spokojenosti a pomáhá také eliminovat chutě na něco nezdravého. Proto nezapomínejte dostatečně pít čistou vodu!

Ve dvou se to lépe táhne

Je třeba si uvědomit, že v tom nemusíte být sami. Zkuste přesvědčit někoho z rodiny nebo kamaráda, … kohokoli blízkého, zda by se nechtěl připojit k vám. Řekněte mu o výhodách zdravého životního stylu a o benefitech, které vám jeho dodržování i na dovolené pomohou. Přece jenom, ve dvou se to lépe táhne. Nemusíte spolu dělat úplně všechno, ale stačí si naplánovat třeba dvě, tři hlavní tréninkové aktivity, které budete společně dodržovat. Už to, že jste domluveni s někým dalším, vás nenechá to jen tak zrušit. Navíc si budete moci vzájemně porovnávat vaše snažení a úspěchy. Ve zdravé míře můžete mezi sebou i soupeřit o lepší výsledky. Uvidíte, že zažijete i spoustu zábavy.

Spánek a regenerace

Lidé, kteří mají nedostatek spánku, touží po jídle. Pokud nechcete být mezi nimi, potřebujete se dostatečně vyspat. Spánek vám může pomoci získat zdravější a celkově hezčí tělo. K tomu, aby se buňky těla dostatečně regenerovaly a mozek správně fungoval, potřebujete spát přibližně 8 hodin. Pokud je organismus v dobré kondici, bude pro vás snazší vybrat si správné jídlo, dodržovat pitný režim a udržet si motivaci k pravidelnému pohybu.

Základním předpokladem trvalé redukce hmotnosti je zdravý životní styl. Je třeba si uvědomit, že pokud chcete zhubnout nebo si váhu přes léto udržet, měli byste přestat hladovět. Také je dobré pochopit, že ztráta hmotnosti se nestane přes noc a není v tomto směru dobré tlačit na pilu, spěchat a nutit se do dodržování extrémních opatření. Nejlepší krok, který můžete v tomto směru podniknout je přechod na zdravý životní styl.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *