Jak v chladných měsících udržet motivaci k tréninku i když jsou fitka zavřená?

Tři fitness odborníci poskytli své nejlepší rady, jak neztratit chuť ke cvičení během zimních měsíců, a to především i v době, kdy jsou oblíbená fitka zavřená.

I když kratší dny a nižší teploty výrazně snižují chuť a ochotu k fyzické aktivitě, fitness odborníci se shodují v tom, že ani tyto typické znaky zimního období nejsou důvodem, proč byste měli úplně rezignovat na svůj tréninkový režim i vytyčené fitness cíle.

1b

Udržujte se v teple

„Než začnete cvičit, nebo dokonce přemýšlet o tom, že půjdete ven, měli byste se nejprve zahřát nějakou pořádnou rozcvičkou,“ radí Caleb Backe, certifikovaný osobní trenér a specialista na zdraví a wellness působící ve společnosti Maple Holistic. „Zvýšení tělesné teploty rozcvičením se je dobrý způsob, jak se dostat do tréninkové nálady. Připraví vaše tělo na chladný zimní vzduch.“

Zjistěte, která denní doba vám vyhovuje nejvíc

Vypozorujte, kdy se vám cvičí nejlépe, a tuto dobu dodržujte. Měla by přitom korespondovat s vaším denním režimem a rozvrhem tak, aby pomohla předejít riziku, že trénink vynecháte, protože ho nestihnete. „Pokud cvičíte brzy ráno, připravte si věci den předem,“ navrhuje Gretchen Lightfootová, instruktorka jógy ze studia Goorus Yoga v Palisades v Kalifornii. „Pokud využíváte ke cvičení polední pauzu, nezapomeňte si s sebou z domu vzít oběd, abyste po lekci v práci nehladověli.“

Jóga versus Pilates kdo bude váš favorit (1a)

Netrénujte sami – přiberte parťáka

Zodpovědnost a příležitost vyzkoušet něco nového. Obojí podporuje trénink s parťákem. Takže vezměte partnera nebo člena rodiny a dejte se do toho. Nepotřebujete tělocvičnu ani studie, jen jeden druhého. „Zvykla jsem si každé ráno o půl 6 vyzvednout svou sestru a zajít s ní do našeho domácího fitka, kde se zahřejeme na běžeckém páse či eliptickém trenažeru a potom vzpíráme,“ říká Lighfootová.

Myslete na ten pocit, až to budete mít za sebou

Výzkumy ukazují, že cvičení může zlepšovat náladu a mírnit dlouhodobou depresi. To je důležité zejména v zimě, kdy stoupá počet jedinců trpících sezónní afektivní poruchou (SAD). Pomyslete na to, o kolik lépe se budete po tréninku cítit. A o kolik hůře by vám bylo, kdybyste jej odložili. „Čím častěji budete pohyb přesouvat na druhou kolej, tím těžší potom bude se k pravidelné aktivitě vrátit. Snadno se tak dostanete do začarovaného kruhu,“ varuje Lighfootová.

yyy

Cvičte doma

Nyní už víte, že k tréninku nepotřebujete fitness centrum. Solidní trénink můžete provozovat prakticky kdekoliv. Pokud při cvičení rádi užíváte určité pomůcky, volné váhy nebo stroje, zvažte nákup odpovídajícího vybavení. „Nebudete mít žádné výmluvy a vaše motivace nebude kolísat!“, říká Backe.

Investujte do stylového tréninkového oblečení

Letní tréninkové kousky vypadají pěkně, stylové ale mohou být i kolekce do chladných měsíců. „Ať už plánujete cvičit venku nebo navštěvovat online kurz jógy či Pilates uvnitř, investujte do teplých, ale lehkých vrstev cvičebního oblečení, díky nimž se budete cítit a vypadat skvěle,“ říká Kimberly Corpová, majitelka studia Pilates on Fifth v New York City. „Oblečení do více vrstev vám pomůže se na počátku pěkně zahřát a když vám bude teplo, můžete vrstvy libovolně odkládat.“ Navíc nové a líbivé tréninkové oblečení zvyšuje i motivaci.

Jóga versus Pilates kdo bude váš favorit (3)

Proměňte pochůzky v trénink

Zní to příliš jednoduše, než aby to byla pravda, ale studie provedená Univerzitou v Missouri zjistila, že lidé, kteří cíleně necvičili, ale přirozeně se hýbali (chůze, práce na zahrádce apod.), spálili každý týden podstatně více kilokalorií než ti, kteří uběhli na páse 56 km. Corpová doporučuje zaměřit se na to, abyste byli každý den jakkoli fyzicky aktivní a neomezovali se na aktivitu pouze během cvičení.

Proveďte několik dechových cvičení

„Je to jednoduchý způsob, jak podpořit krevní oběh a okysličit mozek,“ říká Backe. „Pokud máte pocit, že vám schází motivace, je to pravděpodobně proto, že se cítíte malátně nebo jste prostě trochu líní.“ Několikaminutové zaměření se na dech, na prodloužení a prohloubení nádechu a výdechu, pomůže vyčistit mysl a zvýšit hladinu energie, což výrazně usnadní nástup do tréninkové rutiny.

Buďte se svým trenérem či fitness skupinou v kontaktu

Dnes se běžně pořádají online tréninky a různé fitness workshopy. Zjistěte jestli zrovna vaše fitness komunita něco podobného nedělá a připojte se na lekci online ze svého obýváku. Budete tak v kontaktu i s ostatními srdcaři fitness, se kterými pak budete moci hodnotit proběhlé tréninky. A pokud Váš trenér nepořádá online lekce, pak zkuste nějaké jiné dostupné a zvolte typ tréninku, na který budete mít zrovna chuť. Na výběr je opravdu mnoho.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *