|

Pravda o motivaci

Motivace je nepolapitelná a dost často ji hledáme na nesprávných místech. Hledáme někoho, kdo nám prozradí tajemství, jak ji najít. Čteme knihy o tom, jak jí získat více, chodíme na terapie, protože se bojíme, že ji nemáme, a zároveň se díváme na lidi, kteří ji postrádají, skrz prsty.

Motivace nám připadá vrtkavá, protože je vlastně spíš fantazií než skutečností. Pravda o motivaci je ale taková, že ji nenajdete, ale můžete si ji vytvořit.

Když začínáte s něčím novým nebo se snažíte obnovit ztracený návyk a čekáte na nějaký vnitřní impuls, který přijde sám od sebe a namotivuje vás natolik, abyste přestali dělat snadné věci a místo toho se pustili do těch těžkých, pak se nikdy nepohnete z místa. Místo čekání na „motivaci“, která vás vytáhne z pověstné (nebo doslovné) pohovky, vám přinášíme plán, jak se do toho pustit!

1. Udělejte z motivace nejdůležitější část dne (prozatím)

Pokud chcete začít cvičit například jógu častěji, stanovte si den a čas, kdy ji budete pravidelně cvičit. Zapište si to do kalendáře a stanovte si termíny na minimálně 3 týdny dopředu. Je jedno, jestli kvůli tomu budete muset obětovat jiné věci – prostě to udělejte. Udělejte si povzbuzující proslov ve stylu seržanta drilu. Odsuňte večeři na později. Vstávejte dříve. Nechte dítě chvíli povykovat, zatímco vy budete dokončovat posledních pár póz. Prostě to udělejte… Udělejte to!

Na této části není nic sexy ani „inspirativního“, a proto o ní nikdo ve světě fitness nechce takto mluvit. Ale vážně – lidé, kteří si dávají záležet, dokážou dělat to, co dělají, protože nečekají, až je motivace zasáhne. Stanoví si návyk a pak se od něj neodchylují, protože jejich PROČ danou věc dělají, je dostatečné na to, aby se stala jejich prioritou.

2. Najděte své PROČ

Pokud je vaše PROČ slabé, návyk se nikdy neudrží. Pátrejte v sobě a ptejte se sami sebe, proč chcete dělat to, co říkáte, že chcete dělat. Je to pocit viny? To nevydrží. Je to kvůli přispění někoho jiného? To není dost silné. Je to proto, že vám někdo, koho obdivujete na Instagramu, řekl, že byste to měli dělat, protože to dělá on? Pokud to není sám Bůh, je pravděpodobné, že ten člověk není tak dokonalý, jak se zdá. Vaše důvody mohou být jednoduché, ale musí být SKUTEČNÉ. Musí pro vás mít význam nejen v tomto okamžiku, ale i dlouhodobě.

3. Zařaďte motivaci/zvyk do svého života

Jakmile se jednou zavážete, že si z něčeho uděláte zvyk, můžete to nyní flexibilněji začlenit do svého života. Uvědomili jste si, že jeden čas bude fungovat lépe než jiný? Našli jste lepší způsob? Můžete se přizpůsobit, když se můžete spolehnout na vlastní zodpovědnost.

4. Dbejte na svou zodpovědnost

…a pokud to nezvládnete sami, najděte si někoho, kdo vám pomůže! Najděte si přítele, který vás může pošťouchnout, když nebudete mít energii. Nebo třeba fitness komunitu v místním fitku či nějaké online skupině. Nebo si na cestě stanovte odměny, abyste cítili úspěch hmatatelným způsobem.

Nezapomeňte: Pravda o motivaci je taková, že ji nenajdete, ale vytvoříte si ji. Jakmile tuto motivaci budete mít, bude pro vás snazší dodržovat svou tréninkovou rutinu. Budete schopni si tréninky rozšířit i o jiná cvičení a cvičit častěji – kromě jógy můžete zkusit i funkční trénink s TRX nebo posilování. Oblíbený je také HIIT trénink. Jednoduše řečeno, jakmile si vytvoříte návyky a budete s nimi umět pracovat nebude pro vás nic problém, a to nejen ve fitness, ale i v běžném a pracovním životě. Začít po malých krůčcích a dojít až k těm velkým, to je budování té správné motivace.

Takže není na co čekat, vytvořte si svou motivaci pomocí pravidelných zvyků a sklízejte zasloužené ovoce. Nebude to dlouho trvat a z výsledků svého konání budete nadšení. Držíme pěsti!

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *