Marokánky zdravěji

Nestíháte péct cukroví, ale přeci jenom byste chtěli provonět domov vánoční atmosférou? Máme pro vás tip na zdravou dobrotu, kterou zmáknete za chvilku!

Co budete potřebovat?

  • 200g ovesných vloček
  • 50g lískových oříšků
  • 50g mandlí
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 100g sušených švestek
  • 100g sušených meruňek
  • 50g sušených brusinek
  • skořice, kokosové plátky
  • 350 ml mléka
  • 60g medu  
  • 60g másla

Poleva

  • 80g vysokoprocentní čokoláda
  • 2 lžíce kokosového oleje

Alternativy

Veškeré suroviny můžete nahradit dle toho, co máte rádi, nebo zrovna po ruce. Můžete použít své oblíbené vločky, případně mix. Pro větší množství bílkovin můžete přidat protein a ubrat med, protože sušené ovoce je už samo o sobě dost sladké. Případně můžete použít lyofilizované ovoce. Místo mandlí a lískových oříšků můžete přidat kešu nebo pekanové ořechy. Marokánky budou výborné i s dýňovými semínky. Mléko můžete použít vaše oblíbené a máslo nahradit kokosovým olejem. Pokud nemůžete žít bez skořice a kokosu jako já, doporučuji přidat dle libosti (ani jedním nikdy nešetřím!). 

Ale teď už k postupu!

Vločky, semínka a nahrubo nasekané ořechy nasucho opražíme na pánvi. V hrnku zahřejeme mléko, přidáme med a máslo. Do vzniklé směsi přisypeme nakrájené sušené ovoce. Poté přisypeme i suchou směs ořechů a vloček. Důkladně promícháme a necháme pár minut odležet. 

Mezitím, co tvoříme marokánky, zapneme troubu na 170°C. Směs má konzistenci husté ovesné kaše a nejvíce se mi osvědčilo používat dvě polévkové lžíce, pomocí kterých tvoříme jakési knedlíčky. Pěkně se stlačí a nerozpadají. Uvedené množství vyjde asi na dva plechy. Pečeme 20 – 25 minut, dle typu trouby.

Než se marokánky upečou, rozpustíme si ve vodní lázni 80g čokolády a 1 – 2 polévkové lžíce kokosového oleje.  Marokánky po vychladnutí potíráme (nebo celé namáčíme 🙂 ) rozpuštěnou čokoládou.

Konzumace možná okamžitě, ale nechte si jich pár alespoň do Štědrého dne. Dobrou chuť!

Veselé Vánoce a Šťastný nový roky!

 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *