| |

Užijte si výbušný trénink s kettlebellem

Na rozdíl od cvičení s činkou pomáhá trénink s kettlebellem trénovat výbušnou sílu nohou s minimálním pohybem horní části těla. Pokud jste takový trénink ještě nezkusili, rozhodně byste měli! Výbušné provádění cviků přináší totiž i další výhody, které by se neměly přehlížet.

Explozivní a rychlostní trénink vám může pomoci vybudovat více svalů a posílit všechny svalové skupiny. Vybudujte si sílu, která je s přibývajícím věkem stále důležitější. Nemluvě o tom, že vám pomůže i při oblíbených cvicích, jako jsou mrtvé tahy, dřepy a bench press.

Většina lidí si však není jistá, jak se pohybovat výbušně správně, aniž by ohrozili svou bezpečnost. Odpovědí je výběr správných cviků.

Mnoho tradičních silových cviků na celé tělo – jako je například shyb s činkou – s sebou může nést zvýšenou pravděpodobnost zranění, pokud se neprovádí správně. Proto vám radíme, pokud chcete s posilováním začít, určitě si to nejprve zkuste na nějaké fitness lekci nebo pod dozorem kvalifikovaného trenéra. Rozvoj pohyblivosti horní části těla může vyžadovat čas. To však neznamená, že se musíte vzdát silových pohybů při tréninku.

Můžete jednoduše začít cvičit se svou tělesnou váhou a zkusit provádět tyto cviky výbušněji. Včetně takových, jako jsou například skoky (s dřepem nebo výpadem), shyby nebo kliky. Anebo si můžete vybrat varianty silových pohybů, které jsou o něco méně komplikované na naučení, a tudíž pro vás bezpečnější k provádění. Vezměte si k ruce kettlebell.

Proč je kettlebell tak účinný?

Kettlebelly mají svou typickou rukojeť, která vám může usnadnit učení nebo modifikaci cviků. Při většině cviků musíte „chytit“ kettlebell oběma rukama a zvednout jej k hrudi nebo provádět pohyb švihem, při úchopech v jedné ruce pak většinou dáváte kettlebel nad hlavu. V jednodušším případě můžete ketllebell používat jako „závaží“ při funkčním tréninku – především při dřepech nebo výpadech. Což je ideální cvičení pro začátečníky. Dávejte si však pozor, abyste při cvičení měli na rovná záda. Podívejte se jak s kettlebellem správně cvičit na ukázce níže.

Celý pohyb je skvělý pro budování výbušnosti spodní části těla, která posílí vaše hamstringy a hýždě. Až se zlepšíte, můžete zkusit „chytat“ kettlebell do jedné ruky a provádět s ním složitější cviky. Nebo můžete jen přidávat váhu – začít s lehčím kettlebem a postupem času se dostat na požadovanou váhu. Toto vše je součástí toho, co dělá toto cvičení tak účinným.

Jak na ideální kettlebell trénink?

Většinou chceme trénovat sílu na začátku tréninku (po zahřátí). Tehdy jste svěží, méně unavení a vaše technika bude pravděpodobně ostřejší. Práce na výbušných pohybech na začátku tréninku může také připravit vaše svaly na následný přechod k těžším váhám nebo středně těžkým váhám s větším počtem opakování, abyste budovali své svaly.

Jak budete postupovat a zvládat určité cviky, můžete do tréninku začlenit i výbušné pohyby a vybudovat si tak určitý okruh komplexnějšího cvičení. Čím obsáhlejší takový trénink bude, tím počet opakování bude o něco nižší.

KETTLEBELL HIIT WORKOUT

Zkuste tento 20minutový HIIT trénink s kettlebellem a užijte si trénink naplno!

Zaujal vás trénink s kettlebellem? Pořiďte si vlastní kettlebell i do své domácí posilovny a cvičte kdykoliv a kdekoliv! U nás si vyberete z mnoha druhů kettlebells od špičkových značek jako je Escape, TRX nebo Tiguar, v mnoha různých hmotnostech. Začněte cvičit ještě dnes :).

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *