Jak si vybrat správné pomůcky na jógu?

Podložka, deka, jóga pásek a blok – jak si vybrat správné pomůcky na jógu?

Jóga – slovo, které ještě před několika lety mělo v naší zemi význam pouze pro oduševnělé účastníky indické filozofie, ale dnes už nikoho nepřekvapí, a to i ve fitness klubech nebo na univerzitách třetího věku, díky uznání jejího fenomenálního vlivu na fyzickou kondici. Nikdo nezpochybňuje ozdravný účinek jógy na lidský organismus, a může ji praktikovat kdokoliv bez ohledu na přesvědčení nebo věk.

Přestože v závislosti na škole nebo typu jógy, jsou některé rozpory mezi potřebou použití doplňků, jako jsou jóga bloky, pásky nebo deky. Možná budete chtít vědět, jak tyto pomůcky mohou být užitečné pro nás, a jaké jsou jejich hlavní přednosti.

podložka na jógu

Jóga podložka – vaše vizitka

O této jediné jóga pomůcce můžeme s jistotou říci, že je nutná, bez ohledu na typ cvičení jógy. Jóga podložka určuje místo, nejdůvěrnější kus prostoru, kde se při cvičení cítíte dobře a pohodlně. Pokud existují otázky, jakou zvolit, tak to je individuální záležitostí (je povrch podložky pro vás příjemný, nebo způsobuje nepohodlí? Neobsahuje podložka alergeny? Nebude její barva na vás působit nepříjemně / depresivně?). Dále tam jsou některé obecné parametry, které vyžadují pozornost, bez ohledu na pocity.

jóga podložka

Které parametry to jsou, říká Marta Kosakowska – certifikovaný instruktor Vinyasa Power Yoga, autorka blogu o józe a zdravém životním stylu www.fit-joga.pl:

Podložka na jógu je absolutní základ – doslova i obrazně. Takže byste měli vybrat tu, která splňuje vaše očekávání 100%. Nejdůležitějším faktorem je kvalita. Dobře vyrobená z odolného materiálu rohož bude sloužit po mnoho let. Při výběru jóga podložky stojí za to věnovat pozornost dvěma základním otázkám. V první řadě, podložka nesmí být kluzká. Cvičení jógy naboso, v řadě poloh je třeba opřít se o ruce (např. Pes s hlavou dolů), což znamená, že podložka má být stabilní opěrný bod.

Za druhé, měli byste zvolit podložku, která se snadno čistí a udržuje. Je třeba také zkontrolovat hmotnost podložky, zvláště pokud máte v úmyslu vzít jí s sebou do jóga studia nebo fitness klubu. Pojďte si vybrat tu, která je lehká a nezatěžuje páteř během přepravy. Posledním aspektem je estetika. Nezapomeňte, že jóga má být luxus pro tělo i mysl a cvičení na podložce v oblíbené barvě prohloubí potěšení z praxe.

joga

Jóga popruhy, bloky a další pomůcky

Mnoho začátečníků jógy si klade otázku o potřebě investovat do jóga pásků nebo deky jógy. Nevědí, čeho se vyvarovat, na co se zaměřit, a to, zda všechny ty doplňky, které trh nabízí budou zapotřebí. Zde je to, co říká o tomto expert:

Marta Kosakowska:

Pomůcky pro jógu jsou zvláště důležité, pokud se chystáte cvičit jógu statickou, to znamená, že např. V současné Iyengara.. V těchto třídách je důležité použití podpory, která usnadňuje vstup do ásany, nebo jí umožní ji prohloubit. Příslušenství může být také užitečné při cvičení jógy doma, mimo dohled odborníka. Jóga pásek nebo deka pomůže bezpečně obnovit ásany a pamatovat lekci. Deka je také užitečná pro relaxaci, která je nedílnou součástí cvičení jógy v jakémkoliv stylu. Chceme-li investovat do svých vlastních jóga pomůcek, stojí za to věnovat pozornost jejich kvalitě. Jóga popruhy a deky, které budeme používat, by měly být dobře provedeny a trvanlivé. To je nejen zárukou dlouhodobého používání pomůcek, ale i zárukou naší bezpečnosti během praktikování jógy.

joga4

Jak můžete vidět, ne všechny jóga pomůcky jsou nezbytné pro nás okamžitě, zároveň je třeba je mít, pokud chcete, aby se prohloubily vaše znalosti a cvičení jógy. Myslíme, že nikdo by nechtěl skončit s třískou z bloku, nebo se zabalit v potrhané dece, takže byste se měli ujistit, že jste skutečně koupili kvalitu. Potom dobrodružství s jógou určitě neskončí po prvním tréninku, a stane se nejvíce příjemnou chvílí pro tělo během dne.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *