Do tréninku nuda nepatří. Jak s ní bojovat?

Rutina je skvělá. To je pravděpodobně i důvod, proč lidé využívají služeb fitness center a osobních trenérů. I rutina ale musí bavit – a možná tím spíš, že je vykonávána pravidelně. Určitě jste se již setkali s lidmi, kteří tvrdili, že tím, jak je přestává rutina bavit, tak zároveň klesá i jejich motivace. Když se dostaví do tréninků nuda, přestávají být vidět pokroky či pozitivní změny a klesá i sama autorita trenéra. Klienti pak přestávají dbát jeho rad a možná dokonce odcházejí úplně.

tiguar-03

Klienti, kteří se vrací, jsou páteří každého fitness centra. Ať už jste trenér, který chce své klienty motivovat nebo člověk, který fitness miluje a při trénincích nechce zažívat nudu, platí pro vás to stejné: rutina se musí udržovat zábavnou a vzrušující formou.

Jak na to? Nabízíme 4 způsoby.

1. INTERVALY

Intervalový trénink je skvělým prostředkem k udržování výkonnosti i motivace. Intenzivní, náročné, ale krátké cvičení plné síly, odhodlání a stříkajícího potu. Přesně to dává klientům trénink HIIT a přesně to čas od času potřebuje každý, aby viděl, jak se zlepšuje – že zvládne více cviků ve stejném úseku, že déle vydrží a tolik se nezadýchá, že třeba po HIIT zvládne ještě další trenérem nastavený trénink. Intervalový trénink také přináší prostor pro zařazení nových cviků a pomůcek nebo pro kombinování různých forem tréninku. To vše zapříčiní, že se budete na lekce těšit – nikdy dopředu nebudete vědět, co si na vás trenér vymyslí.

tiguar-2017-four-elements-019-HR

Pro HIIT lze využít celou řadu aktivit. Od běhu, plavání a veslování až po skákání na trampolíně – JUMPING či přes švihadlo. Využít lze také různé kardio stroje. Všechny fitness aktivity u nichž můžete zrychlovat a zpomalovat jsou pro intervalový trénink vhodné. A když vás nebaví cvičit o samotě, zkuste HIIT v rámci kruhového tréninku, při němž je ideální zapojení i různého funkčního nářadí jako jsou kettlebely, činky, expandery a mnohé další vybavení, které váš trénink zintenzivní.

JAK NA TRÉNINK HIIT?

švihadla

2. SOUTĚŽE MOTIVUJÍ

Pro trenéry:

Motivace je důležitá. Může ji zvýšit například i vidina odměny. A ruku na srdce, člověk někdy potřebuje odměnu vidět, potřebuje si na ni sáhnout. Pokud jste trenérem, připravte proto pro „své ovečky“ různé zábavné soutěže, jimiž si vyslouží praktické ceny. Například volný vstup, když zvládnou během dvou týdnů 10 tréninků. Nebo stylové potítko, když během týdne dokáží překonat například rekord v počtu dřepů za určitý časový úsek z minulého týdne. Nabídněte jim slevu na další permanentku, když sníží třeba celkový čas předepsané uběhnuté vzdálenosti. Hrajte si s nimi a odměňujte je. To milují nejen děti, ale i všichni dospěláci.

tiguar-2017-four-elements-013-HR

Pro fitness nadšence:

Soutěžit můžete i v rámci různých aplikací a chytrých technologií, které fungují na systému odměňování, jako je například systém MyZone. Existuje také hromada motivačních skupin na sociálních sítích, kde můžete s ostatními členy mezi sebou symolicky soutěžit a navzájem se motivovat. Tak dosáhnete svých vytyčených cílů rychleji a nebude hrozit ona nuda, která by vaše plány zhatila.

blog_training-with-myzone_1200x825

3. NOVÁ FITNESS DOBRODRUŽSTVÍ

„Nové koště, vždycky dobře mete“ – tímto příslovím, se lze řídit i ve fitness. Pokud chodíte do fitka pravidelně, máte jistě zažitou nějakou rutinu. Někdo dává přednost kardiu, jiný posilování a někdo zase třeba cvičení s lodními lany GUN-eX či závěsným systémem TRX. Nebojte se ale vystoupit ze své komfortní zóny a zkuste něco nového. Nejlepším způsobem je domluvit se s trenérem, který vás provede krok za krokem a ukáže cvičení v různých tréninkových zónách a na různém nářadí či vybavení. Některé stroje totiž vypadají komplikovaně a často vás možná odradí dřív, než byste okusili jejich výtečné možnosti. Často stačí málo. Aby vám to někdo ukázal a chvíli na vás dohlížel. Možná objevíte nový druh tréninku, který si zamilujete. Hodně oblíbený je například funkční trénink. Čili cvičení s vahou vlastního těla. Mezi TOP tréninky patří například cvičení se závěsným systémem TRX.

yyy

14434804_1267504629958215_9195283949310483025_o

Trochu méně známé je cvičení na stroji Total Gym Elevate. Zde zapojíte funkční trénink v kombinaci s tím silovým, a to opět jako cvičení s vahou vlastního těla na nakloněné rovině. I zde můžeme potvrdit, že kdo jednou Total Gym vyzkouší, už nechce jinak. Lze na něm cvičit až na 250 různých cviků a skvělý je i pro lekce pilates či jako pomoc při rekonvalescenci po zranění. Zkusit se má vše, proto jestli máte možnost určitě tento „MULTI“ stroj vyzkoušejte.

Total-Gym-Group-Fitness

4. KOMUNIKACE

Komunikace je ve vztahu klient – trenér snad tím nejdůležitějším. A ať už jste na jakékoliv straně, jako trenér nebo jeho klient, vždy komunikujte. Ptejte se. Zajímejte se. Sdílejte společně zážitky nejen ze světa fitness, ale jakékoliv. Buďte k sobě upřímní a slušní. Díky důvěře půjde vše snáz. Trenér, který vám naslouchá může vytvářet perfektní tréninky přímo na míru a šťastný klient je věrný klient. Člověk ke štěstí potřebuje hlavně zájem. Jednou za čas není špatné rozeslat klientům dotazníky a společně je pak při tréninku zhodnotit. Čeho jste dosáhli a co vás ještě čeká. Zkrátka buďte navzájem otevření a vytvářejte své tréninky společně. Uvidíte, že se budete na každou nadcházející lekci opravdu těšit.

1b

Někdy stačí málo, aby nuda do vašich tréninků nikdy nezavítala. Držte se těchto zásad, přidejte si třeba i nějaké vlastní a poznejte, že svět fitness dokáže nabídnout neskonalé možnosti, při nichž vás budou čekat stále nové zážitky ověnčené skvělými výsledky a splněnými cíly. Nikdy není pozdě začít dělat věci trochu jinak. Nikdy není pozdě chtít od fitness víc…

photo: freepic.diller/www.freepik.com

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *