|

Historie jógy

Když bychom chtěli popsat přesnou historii jógy, tak by se nám to nepodařilo, protože historie jógy má mnoho míst neznáma a to především díky ústnímu předávání posvátných textů a mlčenlivé povahy tohoto učení. Časné spisy o józe byly přepsány na křehké palmové listy, které byly snadno poškozeny, zničeny nebo ztraceny.joga-history2

Vývoj jógy lze vysledovat do doby před více než 5000 lety, ale někteří vědci si myslí, že jóga může být až 10.000 let stará. Dlouhá bohatá historie jógy může být rozdělena do čtyř hlavních období inovací, praxe a vývoje.

 

Pre-Klasická jóga

Počátky jógy byly vyvinuty civilizací Indus-Sarasvati v severní Indii před více než 5000 lety. Slovo jóga bylo poprvé zmíněno v nejstarších posvátných textech, nazvaných Védy.

 

Védy byly sbírky textů, které obsahují písně, mantry a rituály, které byly  používány Brahmans, védskými kněžími. Jóga se postupně rozvíjela díky Brahmans a Rishis (mystik vidoucím), kteří své postupy zdokumentovali v Upanishads, obrovskou práci, který obsahuje více než 200 písem. Nejproslulejší z písem Yogic je Bhagavadgíta, který se skládá asi 500 B.C.E. Upanišadi si vzali myšlenku rituální oběti z Véd a rozšířili do světa jako učení oběť ega skrze sebepoznání, akce (karma jóga) a moudrosti (jñāny jógy).

vedy

 

Klasická jóga

V pre-klasické etapě, jóga byla směsí různých názorů, přesvědčení a technik, které  byly často v rozporu a navzájem protiřečily. Klasické období je definováno Pataňdžaliho yoga-sútry, první systematickou prezentaci jógy. Napsaný ve druhém století, tento text popisuje cestu Raja jógy, často nazývanou „klasická jóga“. Patanjali organizoval praxi jógy do „osmi končetin cesty“ obsahující kroky a etapy směrem k dosažení Samádhi nebo osvícení. Patanjali je často považován za otce jógy a jeho jóga sútry stále silně ovlivňují většinu stylů moderního jógy.

Patanjali
Patanjali

Post-Klasická jóga

Několik století po Patanjalim, jóga mistři vytvořili systém praktických postupů určených pro omlazení těla a prodloužení života. Odmítali učení starověkého Védy a brali fyzické tělo jako prostředek k dosažení osvícení. Oni vyvinuli Tantra jógu, s radikálními technikami očistění  těla a mysli díky rozbití uzlů, které nás vážou k naší fyzické existenci. Tento průzkum těchto fyzicko-duchovních souvislostí a centrované praktik vedl k vytvoření hathajógy.

joga-dnes

Novověk

Na přelomu 18. a 19.století začali jóga mistři cestovat na Západ, a tím přitáhli pozornost nových následovníků. To začalo 1893 v parlamentu náboženství v Chicagu, když Vivekanandov ohromil přítomné se svými přednáškami o józe a univerzálnosti světových náboženství. V roce 1920 a 30. letech, byla Hatha jóga silně podporována v Indii s prací T. Krishnamacharya, Swami Sivananda a dalších jogínů cvičení Hatha jóga. Krishnamacharya otevřel první Hatha jóga školu v Mysore v roce 1924 av roce 1936 Sivananda založil Divine životní společnost na břehu Gangy svaté řeky. Krishnamacharya vyučil tři studenty, kteří pokračovali v jeho dědictví a zvyšovali popularitu hatha jógy: B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikachar a Pattabhi Jois. Sivananda byl plodný autor, napsal přes 200 knih o józe, a založil devět ashrams a mnoho jóga center po celém světě.

indra-devi-mother-of-western-yoga1

Rozšiřování jógy na Západ nadále pokračovalo pozvolna, dokud Indra Devi neotevřela své studio jógy v Hollywoodu v roce 1947. Od té doby, mnoho dalších západních i indických učitelů se stalo průkopníky, popularizovalo hatha jógu a získalo miliony následovníků. Hatha jóga má nyní mnoho různých škol nebo stylů, to vše s důrazem na mnoho různých aspektů praxe.

Současnost

Jóga je čím dál více rozšířenější a její obliba neustále roste, především v západní civilizaci, což je možná mimo jiné dáno tím, jak se život více a více zrychluje, na lidi působí stále více stresu, a ti pak mohou díky józe najít ve svém životě rovnováhu a zklidnění.

Druhů jógy je také čím dál více, mezi nejznámější patří kromě Hatha jógy Power jóga, Vinyasa jóga, Astanga jóga, Vitální jóga, Těhotenská jóga, Naam jóga, Jin jóga a další.

Při cvičení jógy lze použít různé jóga pomůcky, nebo určitě je také dobrá pro podporu cvičení jógy vhodná hudba.

tiguar-joga

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *