cvičení s medicimbalem

Medicinbal – Velký návrat legendárního míče

Všichni si je pamatujeme ze školní tělocvičny jako ušmudlané těžké kožené věci, které vypadaly, že přežily obě světové války… U některých je to možná i pravda a takových jsou ještě pořád v tělocvičnách desetitisíce.

Těch samých, se kterými jste posilovali vy v sedmé A.

Kožený medicimbal

Je na čase to změnit

Lépe řečeno – je čas vyměnit staré medicinbaly za nové, aby žáky nebo klienty fitness center začalo cvičení bavit.

Medicinbaly jsou úžasná sportovní pomůcka, která má v moderním fitness pořád svoje důležité místo. Zdaleka přitom ovšem nemusí vypadat, že si s nimi čutali ještě dinosauři.

Seznamte se s aktuální nabídkou, užasnete, jak dnes medicinbaly mohou vypadat:

Medicimbal

Mimochodem… Žádná kopaná nepřipadá v úvahu

Ani jiné míčové hry – medicinbaly (plné míče) nejsou určené ke kolektivnímu sportu – to platí stále už od dob, kdy se objevily na světě. Což se stalo mnohem dříve, než byste si možná mysleli.

Míče nejsou duté, ale vyplněné.  Slouží k získávání:

  • obratnostivýbušnosti
  • rychlosti, funkční síly
  • hbitosti, koordinace
  • a dalších dovedností (kdo by je nechtěl všechny najednou!).

Odkud se vzaly?

Medicinbaly se proslavily už kolem roku 400 př. n. l., kdy sloužily slavnému lékaři Hippokratovi při rehabilitaci pacientů. Tehdy šlo o vaky ze zvířecí kůže naplněné pískem.

Po světě se ale kutálejí ještě mnohem déle – medicinbal měli už perští zápasníci ve starověku a trénovali s nimi gladiátoři.

Wall ball

Pak sice na nějakou dobu upadly v zapomnění, ale v roce 1569 je doslova vzkřísil lékař Hieronymous Mercurialis, který se zajímal o návrat starých cvičebních metod. Medicinbal mu učaroval jako všestranná pomůcka k funkčnímu tréninku a pomocník při rehabilitaci.

Dál ho pak v roce 1800 popostrčil i Friedrich Froebel, německý pedagog, který dostal na starosti plán nároční tělesné přípravy.

Záplava medicinbalů po celé Evropě

cvičení s medicinbalem

Nastala přímo záplava medicinbalů po celé Evropě. Nastěhoval se do škol všech stupňů, do armády, rehabilitačních center a dalších zařízení. Do druhé světové války patřil k nejoblíbenějším a nejvyužívanějším školním pomůckám.

Pak ho znovu čekala doba temna a pak… od sedmdesátých let v zemích socialistického bloku znovu povinné zařazení do výukových programů.

Medicinbaly 2.0 lákají svojí energií

Jenže většina míčů získala typický ošuntělý vzhled a člověk je pomalu ani nechtěl vzít do ruky. To pro současný sortiment neplatí. Zářivé barvy lákají svojí energií, k výběru je mnoho variant, včetně medicinbalů s úchyty.

Tiguar medicinbal s úchyty

Funkční trénink je králem fitness, pomůcky jako medicinbaly nebo cviky s kettlebells zažívají boom. V posledních letech nezaznamenala žádná jiná kategorie nářadí pro funkční trénink většího rozmachu než medicinbaly.

Jejich obrovská popularita přiměla výrobce k vytvoření mnohem širšího portfolia produktů pro specifické potřeby tréninku.

Řekněte nám, na co medicinbal budete používat a my vám řekneme, který je pro váš trénink nejvhodnější.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *