| | |

Jak si vybrat správný typ medicinbalu?

Byla to dlouhá cesta než medicinbal získal svojí současnou podobu s atraktivním designem a své nepostradatelné místo ve fitness centrech. Ti, kteří se profesionálnímu sportu věnují odmalička, vždy věděli, že toto geniální nářadí je nepostradatelnou součástí jejich tréninku. A teď vám, kterým medicinbal přijde spíš jen jako fotbalový míč, se budeme snažit vysvětlit, proč  právě on by se měl stát vaším přítelem při cvičení.

girls-with-medicine-balls

Jak a kde medicinbal vzniknul?

Starověké fitness

Víme, že už Hippokrates radil svým pacientům házet s vycpanou zvířecí kůži, která měla tvar balónu. Zjistil totiž, že cviky s touto pomůckou mimořádně podporují široké spektrum cvičení od rotace, házení až po bouchání o zem.

Dnešní věda jen potvrzuje letitou zkušenost s tímto nářadím při rehabilitacích. Medicinbaly výrazně posilují vnitřní svalovou sílu, zlepšují koordinaci a celkově podporují zpevnění dolní i horní časti těla.

medicinball-kozeny

Dnes, díky své rozmanitosti, vylepšeným designem a výplní, přináší ještě více příležitostí ke cvičení a vzdělávání při školení, která se zaměřují zejména na stabilizaci hlubokých svalů.

Jaké jsou druhy medicinbalu?

V současné době je obtížné definovat, jaký typ medicinbalu se používá nejběžněji při cvičení. Každý má jiné vlastnosti, je vyroben z jiného materiálu, nějaké se používají pro silový trénink, jiné jsou zase určeny pro rehabilitaci. Nyní vám představíme několik typů medicinbalů od firmy Tiguar a Physical:

Klasický medicinbal

Standardní medicinbal má obvykle dvojitou texturu na povrchu, aby bylo uživateli usnadněné uchopení během cvičení. Různé textury v horní a dolní části míče umožňují snadno jej uchopit a udržet oběma rukama. Rozmanitost klasických medicinbalů spočívá v jejich stupních pružnosti, která se projevuje při házení na tvrdý povrch (např. zeď). Tento medicinbal je ideální nářadí do tělocvičny nebo při skupinovém cvičení jako je například kruhový trénink. Obohatí vaše tréninky při tradičních cvicích, jako jsou dřepy, výpady či zvedání.

medicinbály Tiguar

Wall Ball

Speciální druh medicinbalu, který byl vytvořen na základě vysoké poptávky na fitness trhu. Díky měkké vnější vrstvě se prohýbá a je určen především pro házení při vysoké rychlosti. Obvykle se používá při házení proti zdi, kdy výborně absorbuje nárazy. Vyhazování Wall Ballem může být provedeno například z dobře hlubokého dřepu. Nebo při házení s partnerem, kde použitý povrch zaručuje barevnou stálost míče a velmi příjemně se drží i chytá. Díky své univerzálnosti se wall bally staly neodmyslitelným vybavením trenérů, fitness center a funkčních tréninků. Pro preciznost provedení cviků jej velice rádi využívají při kondiční přípravě zejména atleti.

wall ball

Medicinbal s úchyty

Dvojité rukojeti na medicinbalu umožňují pokročilé rotační pohyby či cvičení s ním v jedné ruce a provádět tzv. “houpačku“, podobně jako s kettlebelly. Toto umožňuje dynamičtější cvičení, protože cviky mohou být provedeny s mnohem větší rychlostí a ve zvětšeném rozsahu pohybu než s obyčejným medicinbalem. Medicinbaly s dvojitou rukojetí přispívají k rozvoji funkční síly a výbušnosti. Zejména poskytují rozmanitost funkčním tréninkům, a proto jsou tak důležité do fitness klubů či pro osobní tréninky.

medicinbál tiguar

Slamballs

Míče, které neodskočí, když s nimi bouchnete o zem. Tento medicinbal je vyroben z pryže, která je naplněna pískem. Díky tomu se vám slamball nerozpadne a nezničí, pokud jej budete házet na zem.

Slamball je perfektní pomůcka, díky které můžete trénovat rozvoj explozivní síly a vnitřních stabilizačních svalů. Slamball lze využít pro trénink výbušnosti jednotlivých svalových partií i těla jako unikátního celku.

V mnoha případech lze míče používat i pro standardní trénink, kde nahradí klasický medicinbal nebo overball. Díky výplni ho lze položit na zem i opřít o zeď.

Slam Ballslamball

 

 

 

Moderní medicinbaly jsou tek elegantní, stylové a vyrábí se v mnoha variantách a různých hmotnostech, že jistě každý si najde ten svůj oblíbený. Věříme, že o tomto nářadí už nemáte žádné pochybnosti a stane se tak vaším parťákem při tréninku (pokud se jím již tedy nestal).

 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *